Kyrkan kan få policy kring tiggare

1:28 min

Lokala kyrkliga församlingar vill ofta hjälpa utsatta EU-migranter. Men vad kan de göra? Svenska kyrkan i Mellerud efterlyser råd från högre ort. Nu är en tiggarpolicy på gång i Karlstad stift.

Utsatta EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga pengar blir en allt vanligare syn, på senare tid även i mindre städer. Då kommunerna inte har någon skyldighet att erbjuda stöd eller hjälp, så vill ofta lokala kyrkliga församlingar göra vad de kan.

Men vad kan kyrkan göra? Marit Järbel är kyrkoherde i Mellerud där ett tiotal rumänska tiggare har satt upp ett tältläger. Hon vill få råd från högre ort, eftersom hon vet att det här inte är unikt för Mellerud.

– Det finns ju överallt så därför borde det finns en plan eller policy på högre nivå också. Vi måste göra någonting, det är kyrkans uppgift att hjälp människor som har det svårt. Problemet är att veta vad som är bäst att göra, vi behöver hjälp med det, säger hon till P4 Väst.

Mellerud hör till Karlstads stift och där är Esbjörn Hagberg biskop. Behovet av vägledning i tiggarfrågan är något han har stött på förut.

– Ja, man har hört av sig från församlingar och undrat hur man ska förhålla sig till den situation som för många är ny, säger han.

Någon allmän policy har Esbjörn Hagberg inte kunnat erbjuda sina kyrkoherdar. Men det betyder inte att Marit Järbel i Mellerud behöver lyfta frågan själv, för snart kommer biskopen samla henne och hennes kollegor för att byta erfarenheter kring och diskutera just detta.

– Nästa veckan har vi en samling och då kommer det här vara en av de viktiga frågorna under den samlingen, säger Esbjörn Hagberg.

Kan det bli en policy av den här diskussionen?

– Ja, det skulle det mycket väl.