Val 2014

C vill satsa 20 miljoner på strandstädning

15 min

Centerpartiets partiledare, näringsminister Annie Lööf är på besök i Västsverige i dag och med sig har hon ett förslag om pengar till strandstädning.

– Vi ser ju att det flyter i land skräp som motsvarar 80 hela lastbilar per år längs västkusten, och det får ju stor betydelse och påverkan för de fåglar som finns där, säger Annie Lööf (C). 

Det är kommunernas ansvar att städa stränderna, något som kostar kustkommunerna mycket pengar. Nu vill Alliansen satsa 20 miljoner kronor som ska gå till ideella organisationer för att hjälpa kustkommunerna att få rena stränder. 

– Allt fler människor skräpar ner, och skräpet har vuxit de senaste åren – vilket är ett stort miljöproblem längs kusterna, säger Annie Lööf.

Längs Bohuskusten är strandstädningen alltid en pågående fråga och i takt med att nedskräpningen ökar, ökar också trycket på de som försöker hålla rent.

På Ren kust Bohuslän som är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner och Göteborg tas förslaget emot med öppna armar.

– Det här är något som Ren kust diskuterat och kämpat för under en lång period, ända sedan man tog bort anslagen från Arbetsmarknadsverket. Och vi tar emot beskedet med stor glädje, säger Ulrika Marklund som är projektledare på Ren kust.