Val 2014

Moderaterna vill bygga fotbollsarena i Uddevalla centrum

2:00 min

En ny arena för elitfotboll i Uddevalla, det vill Moderaterna bygga. Men flera andra partier är kritiska.

Kommunalrådet Henrik Sundström (M) tycker inte att de nuvarande arenorna Rimnersvallen och Skarsjövallen ligger bra till.

– Vill vi vara med och spela fotboll på den här nivån tror jag nog att det här är en utmaning som vi måste möta, säger Henrik Sundström.

Moderaterna i Uddevalla vill att den ny elitarenan ska ligga i hamnen och kunna vara klar inom runt 10 år. Kostnaden är fortfarande oklar, men ligger någonstans från 60 miljoner kronor uppemot 250 miljoner. 

Oppositionsrådet Ingemar Samuelsson (S) är kritisk mot utspelet och menar att kommunen inte har pengar att bygga en ny arena. Det är viktigare att satsa pengar på skola och äldreomsorg, menar han.

– Har man inte pengar måste man prioritera det som är viktigast. I nuläget är inte en ny fotbollsarena viktigare än en simhall, eller nya äldreboenden eller de nya skolor vi behöver, säger Ingemar Samuelsson.

Enligt en kartläggning som tidningen Bohusläningen har gjort är det bara Moderaterna och Kristdemokraterna som vill bygga en ny elitarena för fotboll.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill inte rusta upp någon av de befintliga arenorna, medan resterande partier vill förbättra antingen Skarsjövallen i Ljungskile eller Rimnersvallen. 

Dan Persson som är arenaexpert och skriver för nättidningen Idrottens Affärer varnar Uddevalla för att göra samma misstag som andra kommuner.

– Det vanligaste felet man gör är att man bygger för stort. Till exempel Myresjö hus arena i Växjö har 12 000 sittplatser för att det var kravet för att få dam-EM. Nu står man med en arena som är för stor 365 dagar om året i evig tid framåt och då får man förluster, säger han.