Val 2014

Stor omsättning på S-listan i Lysekil

1:52 min

I årets kommunalval är det många nya namn på listorna. På Socialdemokraterna lista till fullmäktige i Lysekil finns bara 16 av 42 namn kvar från 2010.

Fyra av tio som ställde upp i fullmäktigevalet i P4 Västs område 2010 finns inte med på årets valsedlar.

Däremot har inte politikerna blivit färre. Tvärtom, är det en liten ökning av personer som står på en lista i år.

De som bytt ut flest kandidater är Socialdemokraterna. I Lysekil finns bara 16 av 42 namn kvar från 2010.

En av de nya kandidaterna är Christina Gustafsson, tvåa på listan och tidigare utbildningschef i Sotenäs.

– Jag går ju in i detta med höga förväntningar och en stor portion kunskap som jag har med mej från mitt tidigare arbete som förvaltningschef i Sotenäs.

Jan-Olof Johansson som är oppositionsråd och Socialdemokraternas första namn till kommunfullmäktige menar att det finns många orsaker till att folk inte ställer upp i valet. Ålder är en av dem.

– En del har ju flyttat för att de ska flytta eller studera på annan ort. Några få har varit trötta på den konflikt som vi hade inom partiet för några år sedan men som är borta nu.

En av de aktiva i den interna konflikten som Jan-Olof Johansson pratar om, var Torbjörn Stensson som nu lämnat partiet. Det har också Filip Nordkvist som numer är folkpartist.

Christoffer Zakariasson som var en av nykomlingarna på listan i år har också bytt parti och ställer upp för Sverigedemokraterna istället.

Den föryngring som de flesta partier säger sig eftersträva är lite kluven tycker Jan-Olof Johansson.

– Det blir ju ett äventyr för oss också. Många av de nya är intressanta personer med mycket kompetens och intressanta erfarenheter. Så vi har stora förhoppningar men det är en osäkerhetsfaktor också.