Val 2014

Fler kan kryssa sig in i riksdagen i årets val

1:36 min

I årets val blir det lättare att komma in i riksdagen med hjälp av personvalskryss. Det räcker med att fem procent av partiets väljare i valkretsen kryssat på en och samma kandidat i stället för som tidigare åtta procent.

Därmed gäller nu samma gräns till riksdagen som till region- och kommunval för att ha chansen att kryssa sig förbi sina konkurrenter högre upp på partiernas vallistor. Hade dom reglerna gällt förra valet hade t ex Kristdemokraterns förstanamn i Västra Götaland Norra, Penilla Gunther från Trollhättan, blivit omkörd av Gunilla Gomér och missat sin riksdagsplats.

Miljöpartiets förstanamn i samma valkrets, Peter Rådberg från Trollhättan, har två val i rad fått färre personkryss än Lena Klevenås från Alingsås, men ändå knipit riksdagsplatsen. Förra valet hade båda två väldigt nära den nya gränsen fem procent och även om Lena Klevenås halkat ner ett par platser på partiets lista i år är hon förhoppningsfull om att ta riksdagsplatsen från Peter Rådberg:

– Det innebär att det är mycket lättare och jag tror att jag har chans att lyckas eftersom det nu bara är fem procent. Och i min valkrets innebär det sådär 6-700 kryss och det är inte särskilt mycket, säger hon.

Och Peter Rådberg tycker, trots risken att mista sin riksdagsplats att förändringen är positiv:

– Ja, det tycker jag faktiskt, för åtta procent blev för högt, det var väldigt få som lyckades komma över och då faller ju själva idén. Samtidigt måste man lägga ansvaret på oss medborgare för vi är väldigt dåliga på att kryssa. Det är cirka tjugo procent av svenska folket som kryssar och det är egentligen där det stora problemet ligger, säger han.