Socialdemokraten Michael Karlsson i Åmål får leda kommunen ytterligare en mandatperiod . Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio.
Val 2014

Socialdemokraterna i Åmål gjorde ett starkt kommunval

0:57 min

Socialdemokraterna i Åmål fick många röster av väljarna och är nu den största socialdemokratiska kommunen i Fyrbodal med drygt 44 procent.

Grafik: Valresultatet i Åmål

Det innebär ytterligare en mandatperiod för kommunalrådet Michael Karlsson som regerar tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Jag är oerhört tacksam och oerhört ödmjuk inför det förtroende vi fått. Det var över förväntan får jag lov att säga, säger Michael Karlsson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål.

Väljarna i Åmål kan skifta fot rejält mellan de olika styrande partierna. Valet 2002 vann C kommunvalet med drygt 47 procent. I år fick Centerpartiet 17,6 procent.

Förra valet 2010 vann Socialdemokraterna makten och detta val når de drygt 44 procent.  I Åmål gäller det för politikerna att läsa av sina väljare.

– Om man går tillbaka i statistiken till 70-talet går det att se att man är van att röstsplittra i Åmål. Det är intressant för det visar att befolkningen är genuint intresserad av sin kommun och vilka det är som företräder den, säger Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista