Val 2014

"Även en missnöjesröst har man ansvar för"

1:32 min

Efter valsuccén har flera SD-väljare intervjuats i media, en av dem motiverade sin röst med sitt missnöje med lönedumpning. Anna i Trollhättan menar att en missnöjesröst är en röst på Sverigedemokraternas hela politik.

Sverigedemokraternas valsuccé har varit den här veckans stora snackis och medias intresse för Sverigedemokraternas väljare har skjutit i höjden. Men när Anna Johnsson i Trollhättan hörde och läste om folk som missnöjesröstar, till exempel på grund av lönedumpning så kände hon sig tvungen att skriva av sig på Facebook.

– Det som fick mig att skriva det här var att jag läste snyfthistorier om folk som missnöjesröstat på SD. Då kände jag att de kanske ska ta sitt ansvar innan de röstar på SD och läsa vad de mer står för.

Med "mer" menar Anna i sitt både hyllade och utskällda inlägg att SD motsätter sig samkönad adoption och att de vill sänka antalet veckor som kvinnor får göra fri abort – från 18 till 12 veckor. Något hon själv reagerar starkt på.

– Det tyckte jag kändes fruktansvärt. För att kanske få bukt med lönedumpningar så tycker man det är värt att kvinnor ska ge upp rätten för sina kroppar. Även en missnöjesröst har man ansvar för.

Så frågan är då - har SD-väljarna koll på det här eller handlar det mer om missnöje? Jag ringer upp Paula Bieler, Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.

– Jag tror att det kan säkerligen vara en stor del missnöje till en början. Men samtidigt har vi bland de mest trogna väljarna av alla partier. Vilket ändå indikerar att man stannar kvar och läser på mer. Det här är också sånt som brukar lyftas upp i debatten.

Tror du att de flesta av era väljare håller med om att aborträtten ska inskränkas och att samkönade inte ska ha rätt att adoptera?

– Det är omöjligt för mig att säga. Men jag tror det är svårt att hitta ett parti som man håller med till 100 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista