Gunnar Fast. Foto: Privat

Gunnar Fast tog bandyn till USA

Amerikansk bandy hade inte varit det den är i dag utan Gunnar Fast. Nu blir Lysekilsbon från Vänersborg upplyft i bandyns Hall of Fame för sina insatser.

Gunnar Fast kallas för "The Bandy Missionary", bandymissionären. I början av 80-talet gjorde han sin första resa till USA och Minnesota i syftet att övertala hockeyspelarna där att börja spela bandy.

Han blev sponsrad av Svenska bandyförbundet, men väl framme gick pengarna inte att lösa in. Istället fick han klara sig på det som erbjöds. 

– Jag levde på varmvatten, kaffe och bröd första resan, säger Gunnar Fast.

Jobbet i Minnesota blev att rekrytera spelare och starta upp statens första egna liga, bestående av sju lag. Gunnar Fast kunde sedan skapa USA:s första landslag i bandy med seriens toppspelare och 1981 mötte de det svenska landslaget. Amerikansk bandy hade då gjort sin internationella debut.

Och på samma sätt som den amerikanska hockeyn har sin mest hedervärda trofé "the Stanley Cup", har bandyn sin "Gunnar Cup". Nu hedras Gunnar Fast ytterligare med att upptas i bandyns Hall of Fame i USA.

– Jag blev överväldigad av utmärkelsen, säger Gunnar Fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista