Migrationsverket på Restad gård i Vänersborg. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Hur ska det ojämna flyktingmottagandet lösas?

I början av oktober bodde 600 personer på asylboendet i Vänersborg, i Sotenäs var antalet sju. Migrationsverket tror att ändrade upphandlingsregler för asylboenden kan skapa jämnare villkor. 

Varje vecka kommer mer än 2 000 asylsökande till Sverige, de flesta från det blodiga och utdragna inbördeskriget i Syrien. Somliga kommuner får dra ett mycket större lass än andra. Vänersborg som gärna hjälper till har det redan kämpigt med sina 600 platser – trots det är nya platser på gång. 

Eftersom många asylsökande dessutom blir kvar på asylboendet även efter att de har fått uppehållstillstånd så blir det ett tungt åtagande för kommunen som då måste erbjuda skola, SFI och socialtjänst.

Det hårt pressade Vänersborg varnar nu för att man inte kommer kunna leva upp varken till sin egen ambitionsnivå eller lagstiftningen. 

Samtidigt har andra kommuner bara en bråkdel av Vänersborgs flyktingmottagande – Sotenäs hade i början av oktober bara sju asylsökande i kommunen.

Nu vill Migrationsverket få till ett jämnare flyktingmottagande. Men hur ska det gå till när Migrationsverket är bakbundet av konkurrenslagstiftning, entreprenörerna behöver tomma bra lokaler och kommunerna har bostadsbrist? I dag efter klockan tre tar vi diskussionen här i P4 Väst.

Hör Marie Dahlin (S) Vänersborgs kommun, Mats Abrahamsson (M) Sotenäs kommun, Jonathan Kvist från Migrationsverket och regeringens flyktingsamordnare i en paneldiskussion. Medverkar gör även entreprenören Bert Karlsson som driver närmare 30 asylboenden runt om i landet och har 25 nya på gång, varav ett i Vänersborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".