ARKIVBILD: Joacim Ernstsson ut på bår i maj 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån

Handbollspelaren Joacim Ernstsson från Uddevalla kollapsade under match

Läkare Johan Silfverstolpe: ”Märkte att det inte fanns någon puls”
1:59 min

Förre Kroppsspelaren Joacim Ernstsson, som numera spelar i Lugi, föll igår ihop mitt under matchen mot Kristianstad. Han återupplivades med defibrillator vid flera tillfällen.

– Det var väldigt dramatiska scener, säger Radiosportens utsände Glenn Göransson.

Det var i den 14:e minuten i elitseriematchen i handboll mellan Lugi och Kristianstad som Joacim Ernstsson i hemmalaget föll ihop livlös.

Med hjälp av defibrillator blev han vid medvetande, och knappt 20 minuter efter kollapsen lyftes han upp på ambulansbåren.

”Väldigt dramatiska scener”

– Det blev alldeles dödstyst i arenan. Med hjälp av hjärtstartare fick man liv i honom igen. Efter många om och men var han pigg när han lämnade arenan. Men det är nog det värsta som jag har upplevt som radiojournalist, säger Radiosportens utsände Glenn Göransson.

Matchen avbröts och arenan fick utrymmas när räddningsinsatsen pågick.

– De drog och slet för att få sönder tröjan och de höll på att trycka upp och ner på bröstet. Det var väldigt dramatiska scener, säger Göransson.  

”Märkte att det inte fanns någon puls”

Läkaren Johan Silfverstolpe fanns på plats under återupplivningen.

– Man märkte att det inte fanns någon puls. Då satte vi igång med hjärt- och lungräddning och tog hjälp av en hjärtstartare. Vi gav elchocker för att han skulle komma tillbaka. Han var vid transporten till sjukhuset helt vaken igen, säger Johan Silfverstolpe till Radiosporten.

Samtliga i hallen var chockade efter händelsen. Ola Lindgren med många år som aktiv som spelare och ledare har aldrig tidigare upplevt något liknande på plan.

Inte första kollapsen

– Just nu har vi fått information av läkarna om läget för Joacim och det känns skönt. Det var hemska scener, och jag hoppas slippa återuppleva detta igen, säger Kristianstads tränare Ola Lindgren till Radiosporten.

32-årige Ernstsson har tidigare burits ut på bår för problem med hjärtat. I maj i år tappade han medvetandet under SM-finalen mot Alingsås i vad som beskrivs som en ”lårkaka på hjärtat”.

– Det var lite lurigt ett tag. Det var läskigt. Jag mådde konstigt och visste inte vad det var, sa Ernstsson till Sydsvenskan då.

”Mår bra”

Senare under fredagskvällen skrev Lugi på sin hemsida att Ernstsson är chockad men ska må bra under omständigheterna. Han kommer att få stanna kvar på sjukhuset i några dagar för observation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".