1 av 4
Rolf Olausson, räddningschef vid räddningstjänsten i Strömstad. Foto: Marcus Gorne/Sveriges Radio
2 av 4
I Skee har banvallen översvämmats på lördagen. Ett antal villor hotas också av vattnet. Tågtrafiken på sträckan Strömstad och Tanum ersätts med buss. Foto: Adam Ihse/TT.
3 av 4
Räddningdtjänsten i Strömstad jobbar i Skee. Foto: Marcus Gorne/Sveriges Radio
4 av 4
Vättlandsån som svämmades över kraftigt. Foto Marcus Gorne/Sveriges Radio

Räddningstjänsten tror att akutläget är över

Räddningschef Rolf Olausson: Det här är ju ett förtvivlat läge
4:24 min

Det akuta väderläget verkar vara över. Räddningstjänsten i Strömstad kommer i dag att pumpa vattenfyllda källare och vattendammsuga.

90 millimeter regn har fallit i områden i Bohuslän senaste dygnet. Vattennivåerna ligger nästan 1,5 meter över det normala. För räddningstjänsten i hårt drabbade Strömstad är läget det värsta på flera år. Men det akuta läget verkar vara över

Rolf Olausson räddningschef vid räddningstjänsten i Strömstad har jobbat i åtta år men har inte varit med om några liknande översvämningar.

– Vi hade översvämningar här för några år sen, men det var inte alls i den här skalan. Igår såg det rikigt illa ut här. Verkligen, säger han.

Under dagen igår jobbade räddningstjänsteni Strömstad hårt när vattnet fortsatte att stiga.

– Vi avbröt arbetet när mörkret föll vid halv sju-tiden. Då var läget något stabilare och vattnet hade börjar sjunka undan så smått. Då bestämde vi att ta upp arbetet på morgonen och göra en bedömning. Då börjar vi på allvar att pumpa köällare och vattendammsuga. Vi tror att akutläget är över nu och att vi kan ägna oss åt slutlig pumpning, säger Rolf Olausson räddningschef vid räddningstjänsten i Strömstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".