Flyktingboenden ojämnt fördelade i kommunerna

"Vi har ett väldigt stort asylboende i vår komun"
1:48 min

Vänersborg är en av kommunerna med högst tryck i vårt område medan Sotenäs bara har ett fåtal platser.

Kommunledningen i Vänersborg har svårt att klara av kraven och vill ha större uppbackning från staten, säger utvecklingschefen i kommunen, Nina Schmidt.

– Att Migrationsverket kan stötta oss på något sätt med ekonomisk ersättning och administrativt stöd i de här frågorna eftersom vi har ett väldigt stort asylboende i vår kommun, säger Nina Schmidt som är utvecklingschef i Vänersborgs kommun.

Just nu bor det ungefär 600 asylsökande på Restad Gård och det finns planer på att utöka med ytterligare 340 platser där.

I Vargön är ett 60-tal platser på gång och dessutom har Bert Karlsson visat intresse för att öppna ett boende för 200 personer på ett hotell i kommunen.

Ole Guldahl, som är enhetschef för Migrationsverket i Vänersborg, säger att de försöker ha en dialog med Vänersborgs kommun för att minska trycket.

--  Men vi kan ju inte avvisa det som upphandlingen har gett i kommunen. Det har vi ingen möjlighet till utifrån den lagstiftning som gäller idag.

Och det är stor skillnad mellan hur många asylsökande som finns på boenden i olika kommuner. Bland dem som har relativt många platser på anläggningsboenden finns Vänersorg, Bengtsfors, Mellerud och Munkedal. De kommuner som endast har ett fåtal asylsökande på boenden är Uddevalla, Strömstad och Sotenäs, det visar statistik från 1 Oktober.

Vänersborgs kommun har uppvaktat Migrationsverket flera gånger och markerat svårigheterna för kommunen och Nina Schmidt tror att det har haft en viss effekt.

– Ett exempel på vad vi tycker att Migrationsverket kan göra är det som de faktiskt tagit ett steg emot nu. Att de ska se, kan man kanske upphandla asylboenden i kommuner som inte redan har stora boenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".