1 av 2
Jasmina Kapetanovic och Sofia Johansson mötte Vivian som driver en skola för 87 barn i Kapstaden. Nu ska de samla in pengar för att hjälpa till. Foto: Privat
2 av 2
Jasmina Kapetanivic. Foto: Jimmie Schewenius/Sveriges Radio

Jasmina byter Strömstad mot Sydafrika för barnens skull

Jasmina Kapetanovic: Om alla våra facebookvänner kunde skänka är det lätt att göra skillnad
3:12 min

Vivian driver en förskola för 87 barn i Kapstaden i Sydafrika. När Jasmina Kapetanovic från Strömstad träffade henne insåg hon att hon måste göra något för att fler barn ska få gå i skolan.

– Vi kände att om hon kan ha 87 små barn utan bidrag från staten eller någon annan så måste vi också kunna. Hon har ett väldigt stort hjärta, säger Jasmina Kapetanovic som i januari ska åka ner och försöka ge fler barn möjligheten att gå i skolan i Kapstaden.

Det började med en resa till Kapstaden för att skriva C-uppsats. Väl på plats satte ett besök i en kåkstad djupa spår.

– Folk bor i skjul och står på gatorna och grillar fårfötter och fårhuvuden. Det är fruktansvärt fattigt, mycket knark och stor arbetslöshet. Men ändå så finns det något slags hopp och mycket glädje bland människorna, säger Jasmina Kapetanovic.

Nu ska hon och hennes klasskamrat Sofia Johansson samla in pengar för att kunna starta en förskola där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".