Elisabet Anrep-Nordin. Foto: Vänersborgs museum

Historiska personer: Hon var Sveriges första kvinnliga lärare för döva

Jennie Ardin: Elisabet brann för de utstöttas rätt till utbildning
14 min

Elisabet Anrep-Nordin var först med mycket. 1910 var hon första kvinnliga stadsfullmäktige i Vänersborg. Men dessförinnan hade hon revolutionerat undervisningen av blinda och dövstumma.

Att Elisabet Anrep-Nordin skulle få sin karriär inom pedagogiken var inte självklart. Det var när hon arbetade extra som simlärare vid Manillas dövstumskola som hennes goda förmåga att knyta an till och få kontakt med eleverna upptäcktes.

Vid 20 års ålder, 1877, avlade hon som första kvinna i Sverige dövstumlärarexamen. Hon öppnade landets första skolhem för dövstumma i Skara och tog det med sig till Vänersborg när hennes man Fredrik Nordin blev föreståndare för det som i dag är Vänerskolan.

Under sina år i Vänersborg startade hon både arbetshem och vårdhem för blinda och dövstumma. Hennes sätt att ta fram olika undervisningsmetoder som utgick från elevernas individuella förmåga gav positiva, för samtiden förvånande, resultat. Hennes arbete anses än idag som banbrytande inom området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".