Khaled Al Mahmoudi med sin son på Restad Gård Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio

Vänersborg tycker att kraven på kommunen är för höga

”Det är svårt för oss”
1:38 min

Vänersborgs kommun vill att Migrationsverket tar ansvar för flyktingar tills de har en bostad.

Många asylsökande som får uppehållstillstånd blir kvar på asylboendet eftersom det inte finns bostäder i kommunerna.

Bland de ca 250 flyktingar på Restad Gård som bor kvar på mottagningsboenden trots att de har uppehållstillstånd är Khaled al Mahmoudi och hans sexårige son. Khaleds fru och ytterligare två barn som också flytt från Syrien är i Libanon. Nu väntar de på att kunna återförenas i Sverige efter att ha varit åtskilda i två år.

Khaled är bekymrad eftersom sonen längtar efter sin mamma och för att han inte vet vart de ska ta vägen.

Nina Schmidt som är utvecklingschef i Vänersborg säger att bostadsbristen är ett problem för kommunen.

– När människor på Restad gård får permanent uppehållstillstånd, kan deras anhöriga också ansöka om uppehållstillstånd även om de inte är boende i en kommun eller har ett eget boende. Då blir det kommunens ansvar när deras anknytning kommer. Det är svårt för oss.

I takt med att allt fler får uppehållstillstånd ökar också anhöriginvandringen, vilket ställer krav på kommunen. Det handlar om svenskundervisning, sjukvård, socialtjänst och bostäder. Det är svårt för kommunen att lösa allt det. Men Nina Schmidt säger att de förslag på lösningar.

– Det skulle kunna vara så att så länge man bor på asylboendet och har fått permanent uppehållstillstånd, så är det Migrationsverkets som har ansvar för dem som kommer hit på anknytning säger Nina Schmidt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".