Politiker rår inte på stora regnmängder

1:26 min

Det är inte mycket kommunpolitikerna kan göra för att mildra konsekvenserna efter ett sådant kraftigt regnoväder som det i helgen, det är både Ronnie Brorsson (S) och Peter Birgersson Dafteryd (C) i Strömstad överens om.

Ett samhälle som har drabbats hårt av helgens regnoväder är Skee i Strömstads kommun. Vättlandsån, som rinner genom Skee, svämmade över och flera bostäder fick in vatten.

Frågan är vad kommunpolitikerna kan göra för att se till att detta inte sker igen. Ja, inte mycket, det tror i alla fall inte socialdemokraten och kommunalrådet Ronnie Brorsson.

– Vi har gjort många insatser i Skee, bland annat dragit om älven för den nya motorvägen. Allt har blivit bättre, men den här regnmängden fanns det ingen beredskap för.

Ronnie Brorsson säger att flera av de fastigheter som fick in vatten antagligen inte skulle ha fått lov att bygga där, om det vore i dag.

Centerpartisten och oppositionsrådet (och blivande kommunalråd) Peter Birgersson Dafteryd håller med.

– Nej, det kan man inte utifrån hur området ser ut i dag. De regnmängder som man i klimat- och sårbarhetsutredningen visade skulle komma efter 2050, kom redan 2014.