Onkologen Leif Klint. Foto: Lisa Johansson/Sveriges Radio.

Ny bröstcancerstudie kan rädda liv

Onkologen Leif Klint: Kan öka möjligheten till bot
7:39 min

Just nu pågår uppstartsfasen för studien Kaitlin där patienter opererade för bröstcancer ska få testa en ny medicin. Förhoppningen är att den ska minska risken för återfall.

Studien, som ska innefatta 2 500 personer från hela världen, startade i våras. Hittills har fyra personer som opererats i Göteborg inkluderats i studien och även lämpliga patienter från Uddevalla ska erbjudas plats.

Tanken är att kombinationen av cellgift och nya mediciner ska testas på personer som opererats och som behöver behandling för att få bort eventuella rester av tumören.

De mediciner som ska användas, Perjeta och Kadcyla, har tidigare bara använts i palliativ behandling, det vill säga bromsande och för att minska symptom hos patienter vars cancer är obotlig.

I slutet av september i år presenterades en ny överlevnadsstudie av patienter med obotlig bröstcancer som använt just Perjeta. Den visade på en genomsnittlig ökad livslängd på 16 månader. Medianvärdet var ännu högre, 56 månader – alltså närmare fem år. En ovanligt hög siffra i sammanhanget.

– Det ska bli intressant att se om den även har effekt i den så kallade adjuvanta situationen (efterbehandlingen), säger Leif Klint, onkolog vid Bröstcancercentrum i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".