Foto: TT. Montage. Sveriges Radio.

Så påverkas din ekonomi av räntebeskedet

Kent Pettersson från Grundsund: Lite orolig
1:45 min

Nu blir det billigare att låna pengar och har du sparpengarna på ett vanlig bankkonto blir räntan där ännu längre, om inte noll, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson. 

Det är konsekvenserna efter Riksbankens sänkning av reporäntan i dag. Kent Pettersson från Grundsund är lite orolig nu när räntan är noll.

– Ja, det här kan bygga upp en ännu större bubbla när det gäller bostadslån och annat. En liten risk ser jag i det. Att man frestas att låna ännu mer och vi har ju en ganska stor bostadsskuld redan i dag, säger han.

Det är en historisk dag – för första gången någonsin är reporäntan noll procent. Riksbanken sänkte i dag reporäntan från 0,25 procent till 0 procent. Anledningen till sänkningen är, enligt experterna att det i Sverige inte är någon inflation just nu, i stället har priserna sjunkit den senaste tiden.

Genom att sänkan räntan hoppas Riksbanken på att företag och privatpersoner ska låna mer pengar och investera och spendera mer och på så sätt få fart på ekonomin.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson säger att beslutet kommer göra det billigare att låna pengar.

– Det kan vara så att många fler lockas att låna ännu mer pengar. Någon gång kommer räntorna att trots allt att vända upp och då finns det risk för att man får svårt att betala de lånen man har tagit. Men det Riskbanken säger är att det är upp till politikerna och andra myndigheter att sätta andra krav på hushållen, alltså oss bolånetagare. Till exempel att nu måste ni amortera mer och på olika sätt försöka höja kostnaderna för bolånen.

Hur ska man tänka när det gäller fast och rörlig ränta?

– Jag tycker att vi har lite för mycket av våra lån till rörlig ränta. Därför att även om det är allra billigast just nu så är det en liten försäkring att ha en del av sina lån till bunden räntan. Därmed är man gardera om saker och ting förändras snabbare än vad man tänkt sig. Jag tycker egentligen den gamla devisen att man ska ha lite blandat av rörligt och bunden håller ganska bra ännu. För de flesta kan man ha lite övervikt för rörlig, men inte 100 procent rörligt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson till P4 Väst.

Förutom att det blir billigare att låna pengar på banken, blir det också sämre ränta på sparkontona som en följd av händelsen.

– Nu går räntan ner på sparkontona också. Nu ska man fundera på: när ska jag använda de här pengarna? Ska jag använda de till julklappar om två månader ja då kanske man ändå behöver ha pengarna på ett sparkonto. Men tänker du att du behöver ha pengarna om tio år när jag ska köpa ett nytt hus eller något annat långsiktigt sparande. Då ska man inte ha pengarna på ett bankkonto utan då måste man hitta andra sparformer, något som innehåller till exempel aktier, säger Jens Magnusson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".