Stig Olsson. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Växande marknad för att filma från ovan

"Mäklare vill ha fina flygbilder"
1:54 min

Allt fler skaffar sig fjärrstyrda flygande farkoster, drönare, som kan filma från luften.

Marknaden växer kraftigt, den har fördubblats på bara ett år, och i P4 Västs område har nu fem företag sökt och fått tillstånd av Transportstyrelsen.

Stig Olsson i Grundsund är en av dem och han berättar att han bland annat får uppdrag av mäklare som vill ha fina flygbilder över hus som ska säljas:

– Vi använder den till flygfoto, till exempel om det ska dikas, eller det skall byggas staket. Vi kan titta på grunda havsbottnar, där man inte kan gå. Och vid husförsäljningar - det är ju trevligt för en mäklare att kunna visa ett flygfoto över fastigheten som ska säljas.

Det blåser rätt mycket i Grundsund i dag, och Stig Olssons minsta farkost kan inte vara uppe i luften så länge i taget.

Men de finns i alla storlekar, från decimeterstora till de flygplansliknande farkoster som amerikanska militären använder för att fälla bomber med. 

Polisen funderar på att skaffa drönare för att spana eller leta efter försvunna personer.

DHL, Google och Amazon vill pröva dem som ett sätt att leverera paket, eller transportera ut mediciner till öar i skärgården.

Och många privatpersoner köper dem i hobbyaffären för några hundralappar för att göra roliga filmer som läggs ut på nätet.

Men man får inte använda drönare hur som helst. För det första får inte människor kännas igen på bilderna. Men inte ens utan folk är det fritt fram.

– Om det är filmer där det inte är med folk så får vi inte publicera ändå. Då måste det gå till försvarets bildgranskning, för de ska se allting som är taget från flygfoto, berättar Stig Olsson.

I vårt område har fyra företag och privatpersoner, förutom Stig Olsson, skaffat sig tillstånd från Transportstyrelsen – i Henån, Uddevalla, Strömstad och Dals Långed.  Men troligen finns det många många fler som flyger och filmar med de här farkosterna.

– Om man tittar på Youtube till exempel så ligger det ju massvis med filmer, och de ska ju egentligen granskas allihop. Men folk vet inte om det, eller så bryr de sig inte...så är det ju tyvärr, säger Stig Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".