1 av 4
Mattias Risberg har gått ner 65 kilo på tio månader, nu känner folk knappt igen honom på stan. Foto: Cajsa Vingros Carlson
2 av 4
Mattias Risberg har gått ner 65 kilo på tio månader. Foto: Cajsa Vingros Carlson
3 av 4
För mindre än ett år sedan vägde Mattias Risberg 134 kilo. Foto: Privat
4 av 4
För mindre än ett år sedan vägde Mattias Risberg 134 kilo. Foto: Privat

Mattias gick ner 65 kilo på mindre än ett år

Mattias Risberg: Det är tråkigt att samhället i stort är så ytligt
8:13 min

Uddevallabon Mattias Risberg hade accepterat att han var överviktig. Vågen stod på 134 kilo när han av en slump ändrade sina vanor. Nu märker han hur annorlunda folk behandlar honom.

– Jag har varit överviktig hela mitt liv och hade accepterat på något sätt att det är så här jag är. Jag hade inte haft några seriösa bantningsplaner heller, säger Mattias Risberg.

Mattias Risberg läste till fritidslärare på Ljungskile folkhögskola. När han började sin praktik på fritidsgården på Dalaberg i Uddevalla i våras förändrades hans vanor drastiskt. Han blev uppslukad av praktiken och åt mindre än innan. Efter 3-4 veckor märkte han att byxorna satt lite löst.

– Det kändes lite konstigt, jag tänkte: är det inte svårare än såhär? Jag hade aldrig försökt egentligen. Så hör man om folk som försöker i flera år och inte lyckas, säger Mattias Risberg.

Mattias som varit överviktig hela sitt liv hade vant sig vid sin kropp och egentligen inte reflekterat så mycket över sin storlek. Men nu i efterhand har han märkt skillnad.

– Ibland har man ju känt att det är få förunnat att gå till en klädaffär att köpa vad man vill. Att hitta kläder när man väger 134 kilo är inte helt lätt.

När Mattias märkte att hans nya livsstil gav resultat la han om sin kost och började äta mer hälsosamt. Nu äter han mycket mer frukt och grönsaker och fokuserar mycket på raw food.

– Nu är snarare problemet att komma upp i kalorier eftersom jag äter så nyttigt.

Men Mattias Risberg är noga med att poängtera att han försöker ha koll, även om det är svårt att hitta balansen. Han vill inte vara för smal, men inte heller hamna i jojjobantandet.

-- Under den här tiden har jag läst otroligt mycket om kost och näringslära, det är ett av mina största intressen nu för tiden och jag hoppas på att jobba med detta i framtiden.

Hans nya nyttiga vanor har gett tydliga resultat rent fysiskt. Nu väger han runt 70 kilo istället för 134. Men däremot är det svårare att hänga med psykiskt.

– Jag har hört folk referera till mig som den smala killen, det känns helt surrealistiskt att folk menar mig när man har brottats med sin övervikt hela sitt liv.

– Det gäller att hänga med i psyket också, för i mitt huvud är jag precis samma person som tidigare. Har man varit överviktig hela sitt liv, i 23 år, så är det inte helt lätt att vända på det efter ett halvår.

Nu blir han behandlad annorlunda när han är smal. Något som märks tydligt i mötet med människor.

– Det är den dystra skillnaden. Det känns nåt på bemötandet med nya människor. När man var stor så kändes det som att bollen låg mer på min sida att vårda relationen. Nu känns det som att folk är mer inbjudande. Det är tråkigt att samhället i stort är så ytligt, säger Mattias Risberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".