Onsdagsfrågan

Varför heter platsen Vänd Igen?

Anette Heller: Vi som bor här kallar platsen "Vänt igen"
3:18 min

På Hamburgö finns ett samhälle som heter Vänd igen. Vi reder ut vad som ligger bakom det märkliga namnet.

Har du någon fråga eller olöst gåta? Hör av dig till lisa.johansson@sverigesradio.se

Vänd igen är en riktig västkustpärla som ligger på Hamburgös norra udde. Under vinterhalvåret har platsen en blygsam befolkning. Desto fler söker sig dit under sommarmånaderna och många har du kanske förundrats över platsens namn.

På dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg hittar man den första anteckningen om namnet i skrifter från 1838, då som Wäntigens klåfvan.

– Där står det att namnet uppfattas betyda "vänd om" och att det kan jämföras med rikssvenskans återvändsgränd, säger Maria Löfdal, namnforskare.

Den andra delen av namnet "Klåfvan" kan enklast beskrivas som en klyfta in i, eller mellan två berg. Och tittar man på kartan så ser man att samhället ligger mitt emellan två höjder, precis som Katteklåvan tvärsöver på landsidan.

Men förklaringen att det skulle handla om en vändplats köps inte alls av öbon Ronny Bergenhäll, som intervjuat flera äldre fiskare på orten. Det var inte vända man uppmanades att göra utan vänta.

– Det låg en tullstation inne i sundet redan på 1500-talet. Alla båtar som passerade var tvungna att stanna till där och ligga där och vänta. Det var nämligen väldigt bra ankringsbotten där. Så när man kom till klyftan, klåvan, så var det bara till att "Vänt igen", säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".