Gökhan Aydemir tog över affären i Dals Rostock för två år sedan vid grönsaksdisken. Foto Jörgen Winkler SR
1 av 3
Gökhan Aydemir tog över affären i Dals Rostock för två år sedan. Foto Jörgen Winkler SR
Affären finns kvar i Dals Rostock. Foto Jörgen Winkler SR
2 av 3
Affären finns kvar i Dals Rostock. Foto Jörgen Winkler SR
Dals Rostocks station nybyggd i miniformat. Foto Jörgen Winkler SR
3 av 3
Dals Rostocks station nybyggd i miniformat. Foto Jörgen Winkler SR

Naturen lockar i Dals Rostock

6:39 min

Dals-Rostock eller Råstock som Rostockborna själva säger ligger till största delen i en sluttning ner mot en håla med en järnväg som delar orten mitt itu.

 Längts ner i samhället ligger ortens största industri. JOAB, ett namn du säkert sett på en  och annan sopbil eller lyftkran på någon lastbil.

På andra sidan breder Kroppefjäll ut sig en fantastisk vildmark som erbjuder ett friluftliv som få andra ställen ska kan mäta sig med.

Och så skär järnvägen rakt igenom samhället som en gång i tiden var orsaken till att  ett antal hus gyttrade ihop sig på en mindre yta. Man ser kanske inte just några nybyggda hus men enligt Åsa Torstensson, som vikarierar på förskolan, så verkar det bli fler som skaffar hus och hem i Dals Rostock nu.

– Det är en väldig rulljans här med barn, säger Åsa Torstensson som själv bor i Brålanda som hon beskriver som en ort som lite liknar Dals Rostock.

– Man tänker lite mer landsbygd när man har barn, lite lugnare och så, säger hon.

Åsa pendlar alltså från Brålanda till jobbet hon har nu på förskolan som ligger vid det gamla sanatoriet eller Kroppefjällshemmet, som sedan blev konferensanläggning och spa men som just nu används mest som flyktingförläggning.

Det händer alltså en hel del i Råstock och det gjorde det också vid en av järnvägsövergångarna som denna dag var avstängd och Filip Adamsson som jag mötte på ortens affär, "Böxefecken", hade haft ett visst besvär för att komma dit och handla.

– Jag fick köra runt, säger Filip Adamsson, som inte hade koll på varför en av överfarterna var avstängd just idag. Han berättade också att han tränade innebandy och handboll i Mellerud där han också gick i skolan. I Dals Rostock var inte lika mycket att göra.

– Det är bara zumba här typ, säger Filip som annars helst tar det lungt.

I affären stöter jag också på ägaren, Gökhan Aydemir, som inte har så mycket tid över eftersom han håller öppet sju dagar i veckan. "Böxefeckan" tog han och hans fru, som är från Dals Rostock, över för två år sedan när den gamla ägaren var på väg att lägga ner. Det är ingen guldgruva direkt menar Gökhan men det passade bra för dem när de inte hade jobb just då.

Gökhan Aydemir och hans fru åker nog till Vänersborg om de vill roa sig på bortaplan men det blir inte så ofta.

Ja tidsbrist är väl ett problem som Gökhan Aydemir delar många andra men rekreation det är viktigt tyckte Monica Johansson som också är förskollärare och som också av den anledningen ser stora fördelar med att bo just i Dals Rostock.

– Jag tycker det är väldigt fint här i Rostock det är väldigt positivt, säger Monica Johansson, som är förtjust i naturen runt Dals Rostock och att bara gå ut och njuta av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista