Asylsökande på Åtorp står för gitarrkonsert på Munkedals kommunhus ikväll. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio

Asylsökande i Munkedal ger konsert

"De kanske kastar tomater på oss!"
8:31 min

På Åtorps asylboende har Studiefrämjandet dragit igång flera kurser och på onsdagskvällen gav de konsert.

Väntan på uppehållstillstånd kan bli lång och tråkig, inte minst om du har flytt en miljonstad och är van vid att jobba hårt. Men för att inspirera och aktivera de asylsökande på Åtorps asyboende så besöker studiefrämjandet dem en förmiddag i veckan.

– Vi får så mycket respons så det finns inte ord för det. Vi skulle kunna vara här alla dagar i veckan. De har inget annat att göra utan väntar bara på att få uppehållstillstånd och kunna börja på SFI.

Veckans svenskalektion är precis slut och medan jag pratar med Marie-Anne Eliasson Kristensson från Studiefrämjandet så plockar hennes kollega Lars Wallin fram gitarrerna. För det är inte bara svenska de lär sig här, utan även mer lustfyllda saker som att spela musik. Ikväll är det konsert på kommunhuset och redan när jag träffade dem för en vecka sen låg nervositeten i luften. Moudar Kouteni var orolig för hur deras egenkomponerade låt skulle tas emot av munkedalsborna.

– Dom kanske kommer kasta tomater på oss!

Moudar har precis som många andra på asylboendet flytt det krigshärjade Syrien. Nu har han bott på Åtorps asylboende i två månader och han uppskattar Studiefrämjandets svenskakurser en förmiddag i veckan.

– Det är bra för oss nybörjare, vi kommer stanna här under lång tid utan att göra något.

Hemma i miljonstaden Damaskus var Moudar elektronikingenjör, och han är inte ensam om att vara högutbildad och ha lämnat en karriär i hemlandet. Där hade alla jobbat hårt för att komma någonstans, och nu vill de göra samma sak här berättar Moudar.

– Vi jobbade hårt i vårt land för att nå en posistion, och nu vill vi jobba hprt här och göra viktiga saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".