Svårt att stoppa drogen spice

3:04 min

Ett av de stora problemen med drogen spice är att så fort en sort förbjuds, dyker nya upp på marknaden. De är då lagliga och ställer till det för polisens arbete.

– Det kommer ju hela tiden nya spice-sorter, säger Tony Bengtsson, spaningschef på Polisen i västra Fyrbodal.

Lagstiftningen hänger inte med. När en spice-sort förbjuds så kommer det nya kemiska konstellationer som är lagliga. Det här försvårar polisens arbete oerhört, berättar Tony Bengtsson.

– Det är ju så att när vi har en ungdom så vill man ju inte erkänna att man håller på med detta, förrän vi då gjort en den här kroppsbesiktningen och vi tittar med våra stickor, vad det är för något i det. Det är först när man kan visa på ett sådant instrument att de är positiva som man kan få hål på den här bubblan, säger han.

Tony Bengtsson säger att användandet ökar, och att även om det mest är ungdomar som använder spice även går uppåt i åldrarna. 

Han råd till oroliga föräldrar är hans råd att vara vaksam och ha en dialog med sitt barn om droger. Han ger också rådet att titta i ögonen, eftersom pupillen ändras under påverkan av spice. Andra tecken är slöhet, trötthet och likgiltighet.

Ser man något avvikande i barnets beteende så ska de tas som en varningsklocka, tillägger Tony Bengtsson.