Rita Paulsson Svensson (FP). Foto: Adam Bergman/P4 Väst

Rita Paulsson Svensson (FP): Ingen risk att jag utesluts

”Dan Möllengård borde själv kliva åt sidan”
1:33 min

De fyra folkpartister som partistyrelsen i Trollhättan vill utesluta kommer av allt att döma få vara kvar som medlemmar i partiet.

En av de fyra, Rita Paulsson Svensson, säger sig ha fått det beskedet från förbundsstyrelsen.

– Den här frågan om uteslutning har jag redan anat att den kunde komma när jag började opponera mig mot Dan Möllengård, och därför har detta förankrats på ett jättetidigt skede, både hos länsförbundet och partistyrelsen och därför kommer det inte finnas en risk att utesluta mig, säger Rita Paulsson Svensson.

Anita Brodén, som är ordförande för förbundsstyrelsen, avfärdar också anmälan om uteslutning, som kommit till Folkpartiets styrelse i Trollhättan, som okunnig och pinsam.

Hon betecknar det som en smutskastning på grund av att framgångsrika politiker sticker ut.

Bakgrunden till konflikten är den kontroversiella ledarstil som Dan Möllengård har och haft, tidigare som ordförande och nu som gruppledare i fullmäktigegruppen – och som bland annat lett till en schism med de övriga allianspartierna i Trollhättan.

– Vi kommer inte att samarbeta med Folkpartiet så länge Dan Möllengård sitter kvar, säger Peter Eriksson, ordförande för Moderaterna i Trollhättan.

Rita Paulsson Svensson har på egen hand sonderat för ett nytt samarbete med Allianspartierna men det anser styrelsen och Dan Möllengård strider mot fattade beslut.

Moderaten Peter Eriksson ser däremot positivt på de samtal som ägt rum men säger att det handlar inte om samarbete utan om information.

Rita Paulsson Svensson tycker det är dags för Dan Möllengård att stiga åt sidan.

– Dan Möllengård borde själv, även om hans trogna medlemmar säger att han ska sitta kvar och struntar i allt annat, kliva åt sidan med hedern i behåll, säger Rita Paulsson Svensson.

Anita Brodén säger att förbundsstyrelsen har en pågående dialog för att försöka lösa folkpartikonflikten i Trollhättan. Och Dan Möllengård själv säger så här:

– Jag har en önskan om den utvecklingen, om jag tror på den det får jag fundera på, säger Dan Möllengård.

Kan du göra något för att försöka bilägga konflikten?

– Jo det kan jag nog säkerligen, i kväll får jag väl sätta mig på knä och be en bön om att det blir en bättre dag i morgon, säger Dan Möllengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".