Stormöte i jobbkrisens Dals Långed. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Hopp och misstro i jobbkrisens Dals Långed

VD: Vi inser att det inte är bra för bygden
1:48 min

Rexcells varsel om 50 tjänster i Dals Långed är inte den luttrade ortens första nedläggningsbesked. Men på gårdagens stormöte ville man prata framtid - hetaste orden var malpåse och fiberteknik.

Vilken framtid har Dals Långed nu när Rexcells lägger ned sin produktion och 50 jobb försvinner nästa år? Igår satte sig företagets VD, facket och politiker från både kommun och riksdag för att tala inför ortens oroliga invånare, och kvällens hetaste ord var malpåse och fiberteknik.

Dals Långed är en luttrad liten ort. Rexcells varsel för en månad sedan var bara en i raden av nedläggningar de senaste åren. Men igår kväll ville man prata framtid och lösningar. En panel med Rexcells VD, facket och politiker från kommun och riksdag lockade igår kväll ortens invånare till folkets hus. En av dem var Ann-Katrin Eliasson som bott i Dals Långed hela sitt liv.

– Jag hoppas att Rexcell får vara kvar och att alla anställda får återgå till att jobba där, säger hon.

Men den förhoppningen grusades snabbt av Rexcells VD - produktionen i Dals Långed kommer försvinna. Istället handlade mötet till stor del om förbättrad infrastruktur för att kunna locka både människor och företag men det framfördes också intressanta idéer om att starta ett fibertekniskt centrum, något som ingöt lite hopp i salen.

Samtalet hettade bara till när det kom till Rexcells malpåse - att de behåller lokalerna och maskinen som en säkerhet ifall flytten till Skåpafors inte går bra. Hur länge fabriken kommer få vila i malpåse det vet inte VD Stefan Åbom än.

– Det är faktiskt precis just det vi håller på att resonera kring nu - hur länge kan man ha något inaktivt?

Ingår det i resonemanget att diskutera hur det påverkar bygden att ha en tom fabrik?

– Nej det ingår inte i våra resonemang idag. Men det är klart att vi inser att det inte är bra för bygden att det hanteras så.

Efter mötet var Ann-Katrin Eliasson besviken på att det inte talades mer om konkreta lösningar för de som förlorar jobbet. Och när det gäller ortens framtid har hon inga stora förhoppningar.

– Det snart är vi bara pensionärer kvar. Vem ska ta hand om dem? Pensionärer får ta hand om pensionärer till slut för ungdomar får vi inga kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".