Ralph Steen (FP) tror på ett partiledarbyte. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Början på slutet för Björklund?

Kommunalråd: Det blir en kvinna på nästa valaffisch
1:31 min

Folkpartisten Elisabeth Mattsson från Kungälv önskar partiledarens avgång. Ungdomsförbundets vill ha honom kvar. Men både statsvetare och lokalpolitikern Ralph Steen tror på ett byte inför nästa val.

Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta riksdagsval någonsin för en och en halv månad sen och är nu riksdagens näst minsta parti. Idag går Kungälvs högsta politiker, folkpartisten och riksdagskandidaten Elisabeth Mattsson ut och säger att Jan Björklund borde avgå. Men är partiledaren att skylla för att partiet tappade nästan var fjärde väljare? Ralph Steen är mångårig folkpartist och kommunalråd i Uddevalla.

– Partiledaren har självklart huvudansvaret. Diskussionen bör föras men under lugna former - inte att man rusar iväg för tidigt och drar för snabba slutsatser.

Men ungdomsförbundet LUF Västs dikstriktsordförande Max Sjöberg, som både tror och vill att Björklund sitter kvar, tror inte att ett partiledarbyte är högsta prioritet nu.

– Vi behöver rannsaka oss själva och se hur vi ska profilera oss och vilka frågor vi ska jobba med. Det är ett mycket större arbete än att byta partiledare.

Själv sa Jan Björklund för en knapp månad sedan att han tänker leda folkpartiets valrörelse valet 2018. Men det behöver inte betyda att hela partiet står bakom honom, snarare tvärtom enligt statsvetaren Marja Lemne vid stockholms universitet.

– Det kan ju tas som ett tecken på att det faktiskt försigår en diskussion i partiet.

Marja Lemnes kollega Jenny Madestam forskar på politiskt ledarskap och hon hälsar via sms att hon tror att Jan Björklund kommer att bytas ut innan nästa val. Så frågan är om Elisabeth Matssons utspel från Kungälv är början på slutet för folkpartiledaren?

– Det kan mycket väl vara det.

Tillbaka till Ralph Steen i Uddevalla som trots att han uppskattar Jan Björklund och hans gärning inte är lika övertygad om framtiden som ungdomsförbundet.

Tror du att det är Jan Björklund ansikte vi kommer se på valafficherna 2018?

– Det är inte säkert. Det blir nog en kvinna tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".