80-talet förevigas i en bok om decenniet

4:59 min

Musiken, porren, håret och prylarna. Journalisten, författaren och fotografen Anders Tengner skildrar det underbart förskräckliga årtiondet i den nya boken 80-talet ringde … och vill ha tillbaka sin hockeyfrilla.

RÖSTA! Vilket är ditt favoritdecennium?

– Min första tanke om 80-talet är ceriserosa. Det fanns ceriserosa överallt på den tiden, till och med i mitt hår, säger Anders Tengner.

Under 80-talet var Anders Tengner stjärnreportern på poptidningen Okej som flög jorden runt och träffade alla världsartister inom musik, film och TV. Han introducerade hårdrock i TV och hördes ofta i radio.

– Det var helt osannolikt för en grabb ifrån förorten Vellingby som inte alls hade ansträngt sig i skolan. Att få resa jorden runt i 25 år. 80-talet var verkligen den tiden då ekonomin gick som tåget, det stod limousiner och väntade på mig på flygplatsen. Det är märkligt att jag ens har minnesbilder kvar från den tiden.

Han har intervjuat i princip hela världens musikelit inom pop, rock och hårdrock, festat med Madonna och blivit vän med sina gamla idoler.

– De roligaste att träffa var mina gamla idoler som Alice Cooper, Kiss och Deep Purple och framförallt att jag blev god vän med mig.

Under 80-talet träffade Anders Tengner även sin dåvarande fästmö och under smekmånaden överraskades han av ytterligare en idol och nu även vän.

– Jon Bon Jovi skickade champange och blommor till mig när jag åkte till New York på smekmånad, då hade han tagit reda på att jag hade gift mig.

Idén till boken kom som ett resultat av Anders Tengners alla år som fotograf.

– Jag hade nästan kartlagt hela 80-talet med mina bilder, säger Anders Tengner.

I boken finns allt från musiken, filmerna, tv-programmen och prylarna till 80-talsrecept och porrindustrins genomslag.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.