Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga svenskar i Norge – drivna arbetare eller partysvenskar?

Expert: Oseriösa aktörer har utnyttjat ungdomar
11 min

I dag finns det över 80 tusen svenskar i Norge. Framförallt är det möjligheten till välbetalda jobb och snabba pengar som är en drivkraft för många – ofta unga svenskar.  

I många år har de gästarbetande svenskarna arbetat upp ett gott rykte på arbetsmarknaden, ett så gott rykte att vissa rent av tror att det kan vara en fördel att vara från Sverige.

– Det beror nog på vart du söker dig, men det är många svenskar inom service, på restauranger, caféer och i butiker. Där är det nog en fördel, säger 22 åriga Joel Larsson från Uddevalla.

Joel Larsson har följt en trend som man sett i Sverige över några år. Han har lämnat Sverige för att söka lyckan i Norge.

– Vissa tror att svenskar har en naturlig serviceinställdhet, en medfödd känsla för service, säger Ida Tolgensbakk från Oslo Universitet som just nu forskar kring unga gästarbetande svenskar.

Ida Tolgensbakk tror att grunden till detta kommer från de första svenskarna som bestämde sig för att gästarbeta i Norge. De sökte sig till Oslo för att tjäna snabba pengar och var extra trevliga för att få mer i dricks och fler arbetspass, ofta för att sedan kunna resa ut i världen.

Men i takt med att populariteten för unga svenskar ökat under 2000-talets mitt, ökar också ryktesspridningen och en ny typ humor växer fram mot svenskarna.

Ida Tolgensbakk beskriver det som en syskonrelationshumor, att man kan driva med svenskarna på ett sätt man inte kan driva med andra nationaliteter.

Ett tydligt exempel kom under 2009 –då målades en graffitimålning i Oslo Centrum, budskapet av målningen var tydlig ”partysvensken –go home”

Partysvensken blev en nidbild av den servicearbetande och kollektivboende unge svensken.

– Partysvensken framställs i populärkulturen som man, han är ung och liknar lite en stureplanskille. Han har rosa skjorta, lägger mycket pengar på sitt hår och så jobbar han på en nattklubb, säger Ida Tolgensbakk.

– Det som är spännande är att man bara kan säga så här om svenskar, man hade inte kunna säga så om någon från Pakistan eller Israel. Detta uttrycket används även av riksmedier som NRK, det tycker jag är spännande, hade man sagt så här om någon annan nationalitet hade det vart elakt, fortsätter Ida Tolgensbakk.

Men det är inte bara fördelar med att vara i Norge – det finns också risker menar både experter och fackförbund. Framförallt finns det, inom den mycket svensktäta restaurangbranschen, en risk att bli utnyttjad av oseriösa arbetsgivare.

– I restaurangbranschen i Oslo har det funnits många oseriösa aktörer som utnyttjat ungdomar som inte vet om sina rättigheter på arbetsmarknaden, berättar Ida Tolgensbakk.

Det kan handla om att arbeta utan kontrakt, med sämre lön eller utan övertidsersättning. Men för alla de unga svenskar, som Ida Tolgensbakk intervjuat i sin forskning, menar hon att det även finns fler risker.

– Många av de unga svenskarna tror att det ska vara mer likt än vad det egentligen är, bland annat är det svårare med språket än vad många räknat med. I vissa delar av Oslo är det lätt att hitta narkotika, så därför vill jag uppmana alla föräldrar som skickar sitt 19-åriga barn till Oslo att besöka sitt barn och kolla att allting är bra, säger Ida Tolgensbakk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".