Fritidsledare i Fyrbodal lär sig bekämpa hedersvåld. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Fritidsledare lär sig bekämpa hedersförtryck

"Jag tror att vi kan göra mycket"
1:37 min

Utomstående vuxna kan göra stor skillnad för de tiotusentals unga som lever under hedersförtryck i Sverige. Därför lämnade 30 fritidsledare från Fyrbodal i dag sina fritidsgårdar för en tvådagarskurs.

Anna Josefsson berättar att tecken på hedersförtryck är något hon ser dagligen.

– Ja det gör jag varje dag. Jag träffar ungdomar och ser vilka som finns i familjerna. jag ser de här flickorna som kommer och blir gifta och som samhället inte vet om. Det är ett jättestort problem.

Hedersvåld och hedersförtryck drabbar ofta unga personer och oftast tjejer från tidiga tonåren och uppåt. Det är det dödliga hedersvåldet som brukar nå den breda allmänheten via medierna – som de uppmärksammade morden på Fadime och Pela runt millenieskiftet.

– Det där är ytterligheter som är vanligare än man tänker sig, säger dagens första föreläsare, Mikael Thörn, socionom med stor erfarenhet av att jobba mot hedersvåld.

– Man pratar ju oftast om fall långt tillbaka i tiden, men det finns flera fall även på senare tid. Men, det vanliga hedersvåldet handlar om olika former av kontroll och begränsningar som gör att man inte kan leva det liv man vill.

Som socionom har Mikael Thörn jobbat med fall av både barnmisshandel och sexuellt våld, men han säger att hedersvåld är det svåraste han har tagit sig an.

– Det handlar om väldigt ensamma personer som är utsatta av ett kollektiv. Deras berättelse om utsatthet och övergrepp står ensamma mot hela familjen. Det gör att det blir väldigt svårt att jobba med. Det krävs mycket kompetens och kunskap för att jobba med det.

Fritidsledaren Anna Josefsson har stora förhoppningar om att de två kursdagarna ska leda till att hon och hennes kollegor får bättre koll på vad de kan göra.

– Fler ska ha mer kunskap om detta så att vi tillsammans kan prata med barnen, skolan och föräldrarna. Jag tror att vi kan göra mycket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".