Den nya regionledningen:Kristina Jonäng(C),Jonas Andersson(FP), Johnny Magnusson(M),Birgitta Losman (MP), Monica Selin((KD). Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Nya majoriteten har lagt fram sin budget

MP: Vi har fått ett tydligt avtryck för våra frågor
1:36 min

I dag presenterade den nya majoriteten i regionen sitt förslag till budget. Högre skatt med 35 öre betyder mer pengar till sjukvården, menar politikerna.

Det handlar bland annat om att se till att ambulanserna kommer på plats i tid, och att minska väntetiden på akutmottagningarna. 

Psykiatrin ska också få mer pengar. Under nästa år blir det särskilda satsningar på psykiatrin för barn, ungdomar och unga vuxna.

Sjukhusen får 750 miljoner extra för att täcka de stora underskotten, och det blir satsningar på kollektivtrafik och psykiatri. Det är en del av den nya grönblåa politiska ledningens budgetförslag i regionen, som har presenterats idag. En tilläggsbudget till den tidigare ledningens budget som klubbades i somras.

Birgitta Losman, regionråd för Miljöpartiet,  har fått gehör för flera hjärtefrågor:

– Jag är nöjd. Vi har ett tydligt avtryck för våra frågor. Framför allt satsningarna kring grön omställning.  

– Kollektivtrafiken, hålla nere taxorna, göra storsatsningar på kollektivtrafiken. Pågatågen -  ta det konceptet hit, och studentrabatt för våra studenter.

Birgitta Losman var med och styrde även i den förra ledningen tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det var inte Johnny Magnusson, regionstyrelsens nya ordförande. Och i Moderaternas eget  budgetförslag fanns det inte med någon skattehöjning. Så varför kommer den nu när de själva får vara med och bestämma?

– Det handlar ju framför allt om satsningar inom sjukvården och akutsjukvården. Det är ju det som vi var ytterst angelägna om att få fram.

Men det första ni gör är att föreslå 35 öre skattehöjning, vad är det för moderat politik?

– Det kan man diskutera. men om man ska göra satsningar i både sjukvåerden och kollektivtrafiken samtidigt, återstår bara att förstärka intäkterna. I våra diskussioner har vi bestämt att vi inte ska gå in med kraftiga höjningar av taxorna i kollektivtrafiken, och då har vi skattevapnet som enda möjligheten som är kvar.

Det är detta som är praktisk politik, och har inte mycket med ideologi att göra?

--När det gäller regionen så är det ofta praktisk politik och sällan de stora ideologiska bataljerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".