Strömstad sjukhus. Foto: Nu-sjukvården.

Inga fler jourer ska stängas

Johnny Magnusson (M): Närhälsan förbjuds att stänga jourer
1:23 min

Det kan komma krav på kvällsöppet i primärvården i Strömstad.

Det sa Johnny Magnusson, regionstyrelsens nya moderata ordförande, i samband med presentationen av budgeten idag.

2016 kommer nya direktiv för hur jourerna ska skötas på alla vårdcentraler i Västra Götaland, och det kan bli avgörande för öppethållandet på småsjukhusen.

Och Johnny Magnusson försäkrar att småsjukhusen skall finnas kvar.

– Det pågår ju ett utvecklingsarbete med närsjukvård, och det arbetet har vi tänkt fullfölja med kraft, så att de mindre sjukhusen kommer att vara kvar, och ha sin betydelse i vårdkedjan. 

Förutom att vårdcentralerna finns på sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors, finns också en del specialistvård. Men från och med den 16 november är det slut med kvälls- och helgjouren i Strömstad. Då går det bara att söka vård fram till klockan sju på kvällen. Klockan tio på kvällen tar istället nattjouren vid. Frågan om jourerna utreds nu, säger Johnny Magnusson, och det kan komma helt nya krav.

– Ja, det är en särskild fråga som hälso- och sjukvårdsstyrelsen arbetar med,  och där man under kommande år kommer att lägga ett heltäckande förslag om hur jourverksamheten i Västra Götaland ska fungera.

-- Jag kan väl tänka mig att det innebär att man ställer krav på jour i till exempel Strömstad. Men jag kan inte stå och lova det idag, utan det skall utredas.

– Vi har ställt krav på Närhälsan att man inte får stänga ytterligare jourer, och i utbyte säger vi då att vi inte har något avkastningskrav på Närhälsan under 2015, säger Johnny Magnusson.

Närhälsan är regionens egna vårdcentraler. I Strömstad är det privata Strömstads Läkarhus som stänger kvällsjouren efter att de andra vårdcentralerna i norra Bohuslän dragit sig ur samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".