Patrik Lindekrans har haft tur på sina byggarbetsplatser men blev illa berörd av olyckan i Stockholm. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Huvudentreprenörsansvar ska förhindra fler dödsolyckor

Patrik Lindekrans: Alla arbetare ska komma hem från jobbet
1:20 min

Tydligare arbetsmiljöansvar och fler inspektioner ska förhindra att gårdagens dubbla dödsolycka i Stockholm upprepas, det tycker fackförbundet Byggnads.

Tydligare arbetsgivaransvar och fler inspektörer från Arbetsmiljöverket, det hoppas fackförbundet Byggnads ska kunna förhindra fler allvarliga arbetsplatsolyckor.

Det var igår som två byggarbetare i Stockholm dödades när en 50-tonsvägg välte. Patrik Lindekrans är skyddsombud på ett stort hyresrättsbygge i Uddevalla och även om han har haft turen att jobba på säkra byggen så väcker det tankar och känslor när kollegor på andra arbetsplatser drabbas.

– Alla arbetare ska komma hem efter jobbet. Det är väldigt tråkigt när sånt här händer, säger skyddsombudet Patrik Lindekrans.

Det var under bygget av ett kraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm som två polska gästarbetare miste livet igår. För att förhindra att fler dödsolyckor sker så tror ombudsmannen Mikolaj Kosieradzki på Byggnads att det krävs mer resurser till Arbetsmiljöverket för att de ska kunna ha fler inspektörer.

Men han sätter också stor tilltro till avtalet om huvudentreprenörsansvar som slöts efter byggnadsstrejken i våras.

– Idag känns det som att man styckar upp arbetsplatsen och inte bry sig så mycket om vad som händer.

I januari ska avtalet om huvudentreprenörsansvar införas för att Arbetsmiljöansvaret ska bli tydligt. Dessutom satsar den nya regeringen 100 miljoner kronor per år på Arbetsmiljöverket i sin budget. Men för Mikolaj Kosieradzki handlar det också om att börja värdesätta byggarbetares liv lika högt som andra yrkesarbetare.

– Hade det hänt en polisman eller en läkare så hade man kanske reagerat annorlunda både i media och i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".