The Beatles i Stockholm 1964. Foto: SVT Bild.
Onsdagsfrågan

Nobbade folkparken i Bengtsfors Beatles?

När Beatles kom till Sverige första gången 1963 var de okända och fick många avslag. Är det sant att Folkets park i Bengtsfors var ett av de ställen som tackade nej?

Nästa vecka kan jag svara på din fråga! Maila lisa.johansson@sverigesradio.se

Lennart Hyland gjorde det.

Gröna Lund lika så.

När The Beatles gjorde sin första turné utomlands åkte de till Sverige och mottagandet var ljummet. Ett rykte som cirkulerat är att Folkets park i Bengtsfors skulle ha hört till dem som tackade nej till en spelning.

– Nej, det stämmer nog inte. Åtminstone inte enligt vad jag fått fram när jag pratat med personer som haft god insyn i bokningarna på den tiden. Så det kan vi nog avfärda med bestämdhet, säger Tomas Sannebro, sekreterare i föreningen Folkparken Valhalls framtid.

Men parken hade en glanstid då, är det orimligt att frågan kunde ha kommit upp?

– Nej, det är det nog inte. Det var andra managers och produktionsbolag som hörde av sig om utländska artister som kom och spelade; Bill Haley, Glenn Millers orkester, Paul Anka, Osmond brothers... Så det saknades inte internationell prägel!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".