Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nössemark har nära till Norge

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 15.17
"Det är ett viktigt ställe för mig"
(8:31 min)
Vägen mellan Ed och Nössemark har rustats upp men den har fortfarande 365 krökar.
1 av 4
Vägen mellan Ed och Nössemark har rustats upp men den har fortfarande 365 krökar. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Campingen mitt i Nössemark vid Stora Le är helt full på sommaren.
2 av 4
Campingen mitt i Nössemark vid Stora Le är helt full på sommaren. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Chatrine Balder driver sedan tre år affären i Nössemark.
3 av 4
Chatrine Balder driver sedan tre år affären i Nössemark. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Stefan Svensson är småbarnsförälder och jobbar på sågen.
4 av 4
Stefan Svensson är småbarnsförälder och jobbar på sågen. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio

De sista tre milen från Ed upp till Nössemark har lika många svängar som året har dagar, 365. 

Det får jag lära mig när jag kommer in i butiken i byn och träffar ett gäng gubbar som brukar samlas där för att dricka elvakaffe och språka.

Krokig är den men nu har i alla fall vägen, förutom milen närmast Ed, varit med om en riktig makeover, och kommunikationerna till glesbygden är också viktiga. Och många av Nössemarksborna har slutit sig samman för att också få en digital väg till samhället berättar Jan Gunnar Eliasson som är ordförande på Nössemarks Hembygds- och samhällsförening.

– Ja det är ju fibern nu som är på gång och så har vi fått en ny väg och så en ny kraftledning hit, säger Jan Gunnar Eliasson som tycker att det ändå går framåt.

Det är också en och annan som flyttar dit och Svein Nygård som inte kände till Nössemark innan han köpte ett hus här.

– Det var en ren tillfällighet, säger Svein Nygård, som var ute efter en "hytte" men såg en annons på internet och kom över ett ställe till en ganska rimlig peng.

Annars har huspriserna gått upp här eftersom det är så nära Norge. Bara tre kilometer till gränsen och två timmar till Oslo.

Det berättas att det är två fastigheter till salu i Nössemark nu. Den ena ligger ute för 3,8 miljoner. Det andra som är hälften så stort för 1,2 miljoner. Det är högre priser på husen i Nössemark än i Bengtsfors sägs det.

Och det är förstås närheten till Norge som är avgörande och i Nössemark väster om Stora Le finns det 332 fritidshus som till största delen ägs av norrmän och 69 fastigheter med helårsboende enligt en inventering som Hembygds- och Samhällsföreningen gjort.

Jo det är mycket tillfälligheter som styr. Tillfällighet och tillfälle styrde också Monica Balder och hennes dotter Chatrine som sedan tre år tillbaka är med och driver affären i Nössemark.

– Jag är ju född och uppvuxen i Nössemark så det är ett viktigt ställe för mig, säger Chatrine Balder som är utbildad undersköterska men som ändå satsade på på att driva affär i Nössemark.

Jag lämnar Chatrines och Monicas affär och tar mig till sågen som drivs av norska Moelven och där träffar jag Stefan Svensson. Han är med i styrelsen för fiberföreningen som hoppas på att den digitala motorvägen börjar byggas nästa år.

Kanske det kan vända en negativ utveckling som är en realitet.

– Befolkningsmängden i Nössemark har ju minskat succesivt i många år och gör så fortfarande så det är väl ingen ljuspunkt men sågen har ju 40 anställda så.., säger Stefan Svensson som har familj med små barn som måste skjutsas tre mil en väg till förskola i Ed varje dag. Och hans familj kommer att stanna på orten.

Kanske andra betraktar Nössemark som en avkrok utan någon riktig framtid men Gunnar Aronsson, född och uppvuxen i Nössemark, och som har kvar sitt gamla hem där men arbetat större del av livet i Stockholm, ser en lysande framtid för Nössemark.

– Hela det här området, Dals-Ed, Tanum och Strömstad borde bättre ta tillvara läget mot Norge. Man skulle utvidga samarbetet över gränsen och gå ihop åt det hållet, tycker Gunnar Aronsson.

Det finns ett stort intresse från norrmän att bosätta sig i området men det stora problemet säger Gunnar Aronsson är att det är så svårt att bygga nytt bland annat för att det är så tätt mellan sjöarna. Det finns inte så många attraktiva lägen kvar när det finns ett strandskydd på 300 meter.

Men att intresset för Nössemark finns illustreras bra av de två norska kvinnor som var inne och handlade i affären.

– När jag är här så är det för att slappa och ha det gott, säger Solberg Johansen. Och vänninan Liv Grindal gillar också stillheten och luften.

– Den är så frisk. När man går utanför dörren så måste man bara ta den in, säger Liv Grindal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".