Migrationsverket på Restad gård i Vänersborg. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Kommuner ska samarbeta om flyktingmottagning

Cecilia Sandberg: Vi måste ta solidariskt ansvar
1:29 min

Antalet flyktingar som söker sig till Sverige väntas öka mycket kraftigt nästa år, enligt Migrationsverkets prognos. I Fyrbodal kommer kommunerna öka samarbetet för att mottagandet ska bli bra.

När det väntas fler flyktingar till Sverige ökar pressen på kommunerna att ta emot fler. Och nu ska kommunerna i vårt område börja samarbeta för att ordna bostäder, undervisning och vård till nyanlända flyktingar.

– Våra kommuner säger att vi måste hitta en strategi där vi tillsammans jobbar med det här. Det är en så viktig fråga att vi måste ta solidariskt ansvar, säger Cecilia Sandberg, som jobbar på Fyrbodalskansliet.

Nästa år väntas antalet flyktingar som kommer till Sverige öka från 79 000 till 95 000 personer.

Hittills har några få kommuner i vårt område, till exempel Trollhättan, tagit emot många flyktingar, där bor över 900 nyanlända just nu, medan andra, till exempel Sotenäs, bara har 25 nyanlända flyktingar boende i kommunen. Och regeringens flyktingsamordnare Lars Stjernqvist beskrev situationen så här i en debatt i P4 Väst i förra veckan.

– Tyvärr är det väl en del kommuner som låter grannen sköta ansvaret i praktiken, och det är inte rimligt i längden.

Och nu ska ska alltså myndigheterna och kommunerna i Fyrbodalsområdet börja samarbeta för att hjälpa varandra. Det kanske är grannkommunen som kan ordna lämplig undervisning, eller praktikplats till de nyanlända.

En gemensam integrationsstrateg, Rita Paulsson Svensson, har anställts och projektet löper på två år. Cecilia Sandberg beskriver det största problemet. 

– Bostäder. En stor brist på bostäder i de stora kommunerna, och i en del av våra mindre så finns det en hel del bostäder. Den andra kopplingen är arbetstillfällen, och att få arbetstillfällen på orten eller näraliggande orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".