Foto: Henrik Montgomery/TT.

Carl gjorde tvärtom – gick från SD till M

"För mig är inte invandringspolitiken en så stor del"
1:51 min

Var tredje SD-väljare kom från Moderaterna i höstens val. Flykten från Moderaterna till Sverigedemokraterna kan ha avgjort hela valet. Men alla följde inte mönstret.

Nästan var tredje väljare som röstade på Sverigedemokraterna i höstens val kom från Moderaterna. Tidigare i veckan pratade vi om flykten från M till SD - den väljarflytt som kan ha avgjort hela valet. Men alla följde inte mönstret. Nittonårige Carl från Uddevalla gjorde tvärtom. När han i april  lämnade  SD så spillde han inte tiden.

– Redan samma dag som jag fick bekräftat att mitt utträde hade gått igenom så sökte jag medlemskap i moderaterna. Efter Sverigedemokraterna var Moderaterna mitt självklara val.

Moderaterna har funnits i Carls tankar länge. Men ändå var det SD som först lyckades locka sjuttonåringen för snart två år sen. Till en början var han skeptisk till det nya partiet, men sen visade det sig att han hade sympatisörer i sin närhet.

– Nån röstade till och med på dem. Det var lite speciellt eftersom man hört så mycket om hur dåliga de var. Men jag tänkte att folk i min närhet kan ju inte ha så fel. Så då fick jag kolla upp det.

Och det gjorde Carl. Han tyckte att Sverigedemokraterna hade en vettig syn på bland annat försvaret och skatter. Men det som de flesta förknippar SD med var ingen stor grej för honom.

– För mig är inte invandringspolitiken en så stor del av det. Jag ligger inte sömnlös över det på nätterna.

Även om Carl fortfarande sympatiserar med Sverigedemokraterna så gick han ur SD i våras och sökte alltså medlemskap i Moderaterna samma dag. Så det var dubbla känslor när han såg hur hans gamla parti fördubblade sitt väljarstöd den 14 september.

– Jag hade inte haft något problem med Sverigedemorkaternas framgång om de tagit frå socialdemokraterna, om jag ska vara ärlig.

Nej enligt Carl var maktskiftet ingen höjdare. Men med det osäkra parlamentariska läget ser han en möjlighet för båda sina favoritpartier - bara Sverigedemokraterna röstar för Alliansen.

– Då skulle de iallafall få bestämma lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".