1 av 2
Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Björnhuset i Färgelanda. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio

Björnhuset fortsätter kosta kommunen även efter försäljning

"En del lån är kvar"
1:08 min

Allt verkar klart för en försäljning av Björnhuset i Färgelanda som kommunen satsat nära 90 miljoner i.
Men byggnaden kommer att kosta pengar för kommunen långt in i framtiden.

I december kan ett köp vara klart med  livsmedelsentreprenören Leif Bengtsson från Vänersborg, som nu erbjuder 11 miljoner för den gamla industribyggnaden som till största delen rustades upp av kommunen för närmre 90 miljoner.

Det återstår visserligen en närmre granskning från båda parter, och i somras blev det då ett nej från kommunpolitikerna på ett bud som bara var en miljon lägre.

Men möjligheten att den nye intressenten kan förlägga ny verksamhet till Björnhuset med fler arbetstillfällen kan bli avgörande för ett avslut på den här åtta år gamla Björnhushistorien.

Dessutom kommer det till kostnader för reningen av spillet från företagen i Björnhuset som nu motsvarar det 8 000 hushåll släpper ut och det klarar inte kommunens reningsverk av. Men det är kostnader som den nye ägaren och hyresgästerna får ta.

Däremot kommer en affär inte att innebära att kommunen slipper undan alla utgifter, för lånen som togs upp vid bygget finns tilll stora delar kvar.

– En del lån som togs upp under den tiden som man genomförde ombyggnationen kommer vi att ha kvar och får betala ränta på, säger Bengt Adolfsson som är ekonomichef i Färgelanda.    

30 miljoner kronor har man amorterat av och med 11 miljoner kronor från försäljningen så blir det fortfarande cirka 50 miljoner kronor kvar att betala ränta på vilket innebär en kostnad på runt en miljon, med dagens ränta, som kommer att belasta skattebetalarna lång tid framåt.

Moderaten Per Krokström säger att kommunen kunde sålt redan i somras och att det mest är ett politiskt spel att de partier som sade nej då säger ja nu.

Men han tycker ändå det är bra om det blir sålt nu och håller med Bengt Adolfsson som säger.

– Att det är en acceptabel affär och att vi minskar risken för oförutsedda kostnader för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".