Marielle Westlund. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Pay it Forward hjälper utsatta möblera sina hem

"Vi är måna om att det ska vara fint och prydligt"
4:51 min

På ett år har rörelsen Pay it Forward vuxit från idé, som föddes i Uddevalla, till en organisation som  tar tillvara överblivna möbler till att hjälpa utsatta människor på tio platser runt om i landet.

Marielle Westlund står bakom idén, och hon berättar att dom har möblerat åtta lägenheter bara i Uddevalla  den senaste månaden.

– Vi tillvaratar kläder, möbler, husgeråd, leksaker, artiklar man behöver för att bygga upp ett hem. Vi samlar ihop det, och piffar det- en förkortning för Pay it forward - och så förmedlar vi till människor som behöver lite extra stöttning.

De flesta vill inte skylta med att de behöver hjälp, berättar Marielle Westlund, men det kan handla om utförsäkrade, arbetslösa, nyskilda, fattiga pensionärer eller asylsökande.

Men behovet är stort, säger hon, och Pay it Forward-rörelsen växer. Och man lägger ner en hel del jobb på att snygga till de saker som människor skänker:

– Det handlar ju om att höja människors livsvillor. Många tänker att om man inte har någonting är man nöjd med vad som helst.

Vi tänker istället att har man ingenting så ska man veta att man är lika mycket värd som alla andra. Möbler och husgeråd, det är ju symboler för likvärdighet.

– Men vi är väldigt måna om att det är fräscht och fint och prydligt, säger Marielle Westlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".