Peter Bohlin, Malmön. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Halv miljon till visionen om storslagen konsertarena på Malmön

"Artisterna kommer att stå i kö"
1:56 min

Förra veckan blev det klart att Stallebrottet, det gamla stenbrottet på Malmön i Bohuslän, får en halv miljon kronor i bidrag från Thordénstiftelsen för att genomföra planerna på en ny konsertarena.

– Pengarna blir grundplåten till scenbygget som kommer igång i November, berättar Peter Bohlin, en av initiativtagarna.

Konsertarenan kommer att rymma 500 sittande eller 2000 stående i publiken. I sommar kommer det att spelas sommarteater om stenhuggarnas liv på Malmön. Stycket heter Stenriket och bygger på två av bygdeförfattaren Arne Lundgrens böcker.

– Vi börjar repetera nu i November och räknar med minst fem föreställningar i sommar. Med i ensemblen är bland annat Sven Wollter.

Scenen har lä från tre håll, kvällssol och två naturliga avsatser på tre och sex meters höjd som skapar möjligheter för spännande dramaturgiska lösningar.

Nu hoppas eldsjälarna på Malmön att det kommer bidrag från andra håll där man sökt pengar och även från privatpersoner.

– 2016 räknar vi med att arenan ska stå klar och kunna ta emot stora arister som Håkan Hellström, Eldqvarn eller Göteborgs symfoniker. Vi tror att Stallebrottet blir så attraktivt att artisterna står i kö för att få uppträda där, säger Peter Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".