Föremål för debatt - elever och lärare på Granåsskolan. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio

Alliansen tar striden om skolpolitiken

Moderat: Förstelärarnas löner kommer driva upp andra lärares löner
1:46 min

Valrörelsens hetaste fråga - de sjunkande resultaten i skolan - har inte svalnat trots att valet är förbi. Fler förstelärare och tidigare betyg är två av förslagen i Alliansens skuggbudget. Men lärare och elever är tveksamma.

I dag lade Alliansen fram en gemensam skuggbudget och precis som under valrörelsen så är utbildning en av de hetaste frågorna. Reporter Oskar Lodin åkte till Granåsskolan för att prata med de som politikernas förslag handlar om. Ella Widmark går i 5B och hon är lite kluven till alliansens förslag om betyg från årskurs fyra.

– Man hade varit mer förberedd på hur det blir i sexan. Men det skulle bli väldigt tight, och man har nationella prov i trean.

Lisbeth Johansson som är speciallärare är mer säker på sin hållning när det gäller betyg från årskurs fyra:

– Jag tycker att det är för tidigt. Det är ändå väl känt från de nationella proven i trean vilka barn som behöver mer stöd. Det behövs inte helt enkelt, tycker jag.

På Granåsskolan i Vargön var både de elever och lärare jag träffade skeptiska till tidigare betyg. Men moderate riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall tror på alliansens förslag och hon hänvisar till hur det gick med betyg från årskurs sex som alliansregeringen införde hösten 2012.

– Vi har kunnat se att betyg från årskurs sex har tagits emot väldigt positivt.

Waltersson Grönvall menar att tidigare betyg ökar fokus både på kunskap och den enskilde elevens behov. Men effekterna på kunskapsnivåerna får vi vänta på.

– Jag tror att vi på sikt kommer få se de effekterna, men som inte bara är en enkild effekt av några betyg.

I Alliansens skuggbudget fanns det också förslag om att öka antalet förstelärare i landet från 17 000 till 22 000. Lars Sandgren är förstelärare på Granåsskolan och han tror att pengarna kan användas bättre.

– Jag tycker att lärarlönerna behöver upp på bredden först och främst. Så de här satsningarna på fler förstelärare - det är tveksamt.

Men Camilla Waltersson Grönvall menar att man inte nödvändigtvis måste välja.

– Jag tror att det här är ett av de bästa och mest effektiva sätten att höja lärarnas löner. Förstelärarnas löner kommer också driva upp andra lärares löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".