1 av 2
Årstidsskåp av Johannes Fundeberg. Foto: Vänersborgs Museum
2 av 2
Vår, ett intarsia-arbete på ett årstidsskåp, av Johannes Fundeberg. Foto: Vänersborgs museum

Historiska personer: Håkan lämnade Vänersborg efter olagligt snickeri

Ann-Charlotte Öberg: Han blev Dalslands mest kända möbelsnickare
16 min

Far och son, Håkan och Johannes Fundeberg levde hårda liv som snickare i Vänersborg under 1700-talet. Båda lämnade staden – men bara en kom tillbaka.

Under många hundra år var det Skråväsendet som satte spelreglerna för hantverkare. Det var de som bestämde vem som skulle få utöva ett yrke och var.

För Håkan Fundeberg, som levde under 1700-talet, innebar det att han förvisades från Vänersborg efter att ha utfört snickeriarbete för att återbetala, och imponera, på sin svärfar när han inte hade fått godkänt av Skråväsendet att verka i staden.

För hans son Johannes kan utfallet ha blivit desto värre. När han i början av 1800-talet var verksam i Vänersborg var han specialiserad på rokokons snirkliga former och senare den gustavianska stilen. Men det här var stilar som inte blev så gångbara och säljbara. De var helt enkelt ute i den blomstrande hamnstaden Vänersborg, och skråväsendet kunde vägra att godkänna hans möbler.

Så hans verksamhet gick i konkurs och han valde att fly – till Dalsland. Där var de välbeställda glada över att ha fått en såpass rutinerad och duktig snickare och här brydde man sig inte om att hans kunskaper var "daterade" enligt skrået i Vänersborg.

Även om han dog som en enstöring är han idag den möbelsnickare som har definierat Dalsland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".