Bland andra talade Nyréns arkitekter om förädling och förvandling av gamla industriområden. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio
Bland andra talade Nyréns arkitekter om förädling och förvandling av gamla industriområden. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio

Fyrbodalskommunerna vill attrahera

Arkitekt: Det går att bygga vidare även på en småorts själ
1:50 min

Det är inte bara människosläktet som är beroende av attraktion för att överleva – det gäller också kommuner. 

Idag anordnade Fyrbodals kommunalförbund ett attraktivitetsseminarium.

Vi människor vill gärna vara attraktiva för andra, kanske är det till och med avgörande för vår överlevnad. Detsamma gäller kommuner, så resonerar iallafall Fyrbodals kommunalförbund som idag bjöd in till heldagsseminarium i Trollhättan. Marianna Andersson jobbar med kulturfrågor på Fyrbodal, och hon förklarar varför kommuner behöver bry sig om att vara attraktiva.

– Dels så vill man ha kvar de som bor där. Sen tror jag att alla våra fjorton kommuner har ett behov av att visa upp sin kommun som attraktiv - att det är en bra plats att leva på och att man vill flytta dit.

Under dagen hålls ett helt gäng föreläsningar på temat attraktivitet. Nyréns arkitektkontor var först ut med rubriken "Från sunk till succe". På skärmen ovanför scenen visade de först bilder på trista, ödsliga industrimiljöer som i nästa bildserie har fräschats upp och då befolkas glada unga människor.

Det framstår som den nedläggningsdrabbade småkommunens våtaste dröm – men de verkliga exemplen kommer från storstäder som knappast dras med problem som avfolkning. Kan det här verkligen vara en möjlighet för de många småkommunerna i Fyrbodal?

– Det kan vara olika former av mötesplatser i den lilla orten och i den stora staden. Men att hitta platsens själ, oavsett var det är, och bygga vidare på den, det måste jag tro att man kan göra i den lilla orten också.

Bengtsfors befolkning har minskat med nästan tio procent på tio år. Så sent som i september drabbades också kommunen av ett större varsel. Även om jobb är A och O så är det också viktigt att vara attraktiv för att överleva. Och då gäller det att ta vara på det man har, det säger Per Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Bengtsfors.

– Väldigt många kommuner har vacker natur, men det gäller att visa på det unika vi har – Dalslands kanal och alla våra sjöar. Där hoppas vi att man ska kunna bygga strandnära i framtiden. Det handlar om att se till så att orten upplevs som något attraktivt men också att skapa en stolthet för de som redan bor där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".