Charlotte Johansson och Kenny Olsson med dottern Adele.
Charlotte Johansson och Kenny Olsson med dottern Adele. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio

Krampanfall höll på att kosta Charlotte och hennes barn livet

Charlotte: Jag bet av en bit av tungan
1:37 min

Charlotte Johansson blev i augusti inlagd för havandeskapsförgiftning – men hon lämnades utan vård långa stunder. 

Charlottes syster har tidigare också drabbats av havandeskapsförgiftning i samband med sin graviditet, så när Charlotte började visa liknande symptom kände hon på sig vad som hände. Hon och pojkvännen Kenny åkte till Näl, men blev efter två dagar hemskickade igen.

Charlotte blev dock allt sämre, fick svårt att andas, och ganska snart fick de kasta sig tillbaka upp till Näl.

– Så här i efterhand har jag fått höra att jag skulle åkt ambulans, så illa var det. Men i stället fick min pappa köra upp oss, säger Charlotte.

Charlotte blev åter inlagd men uppmanades bara att vila och lämnades utan uppsyn långa stunder. Och när hon på natten drabbades av ett krampanfall var det ren tur att Kenny vaknade och kunde kalla på hjälp.

– Jag fick ju panik och sprang ut och skrek efter hjälp. Till slut lyckades de dämpa kramperna men då var hon helt väck. Och så kom läkaren och sa att bebisen måste ut nu.

Efter krampanfallet gjordes ett akut kejsarsnitt som räddade både Charlotte och dottern Adele, som spenderade sitt första dygn i kuvös men i dag mår bra.

Charlotte och Kenny säger att de är tacksamma att det slutade lyckligt men vill inte tänka på hur det kunnat gått om inte Kenny vaknat under krampanfallet.

– Då hade både jag och Adele dött, säger Charlotte.

I förra veckan lämnade de in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Och trots att tre månader passerat lider fortfarande Charlotte och Kenny av händelsen på olika sätt. Kenny har till exempel stora svårigheter att sova. Han vågar helt enkelt inte slappna av.

– Jag kan inte slappna av utan har ett helvete när de går och lägger sig.

Charlotte fick också tre blödningar på gula fläcken i samband med krampanfallet och har behövt skaffa glasögon.

– Det jobbigaste med detta är ju att det hade gått att förhindra om vi fått full vård och övervakning direkt. Det fick min syster, säger Charlotte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".