Ett större timmerfartyg gick vid 13-tiden på onsdagen på grund och började ta in vatten i en kanal nära Stallbackabron i Trollhättan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
1 av 4
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fartyget Nossan som gårr på grund i Trollhättan. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio
2 av 4
Fartyget Nossan som gått på grund i Trollhättan. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio

Fartyg gick på grund – var nära att sjunka

Daniel Lindblad: Man har drabbats av ett totalt el- och maskinbortfall
3:25 min

Fartyget Nossan som gått på grund i Göta älv vid Stallbackabron under eftermiddagen står kvar på platsen där hon gått på grund. Kustbevakningens dykare var under kvällen på plats för att undersöka skador.

– De har konstaterat skadan, det handlar om ett hål på fyra gånger en meter på skrovet, säger Hans Därnemyr, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Trollhättan.

– Där står vi nu, vi har räddningsledare och Kustbevakningen samt Sjöfartsverkets inspektörer på båten. De håller på att kontrollera bottens beskaffenheten, och sedan ska de komma med förslag på åtgärder för hur man ska lösa det här.

Fartyget är 89 meter långt, och är lastat med timmer. Ingen person har skadats, men besättningen på sex personer plus lots fick evakueras. Fartyget tog sig loss själv, men läckte in vatten och räddningstjänsten har arbetat hårt med att pumpa ur vatten för att undvika att båten skulle sjunka. Vid 16-tiden hade de kontroll på situationen, och båten står på botten.

Fartyget är lastat med 50 kubikmeter bunkerolja, och räddningstjänsten är beredda med länsar om olja skulle börja läcka ut i vattnet. Men varken Kustbevaknings flyg över olycksplatsen eller deras dykare hade under kvällen kunnat se någon olja i vattnet.

– Det är ett ganska statiskt läge just nu, men vi tar alltid höjd för oljeläckage, säger Därnemyr strax efter klockan 22.

Ett större fartyg från Kustbevakningen var då på väg in till platsen för att bistå räddningsinsatsen. På fartyget finns länspumpar och resurser att sanera olja om fartyget skulle börja läcka olja.

– Utvecklingen under kvällen och natten beror på vilka beslut man fattar, säger Därnemyr.

Orsaken till grundstötningen är enligt Sjöfartsverket en så kallad blackout vilket betyder att elförsörjningen på båten slogs ut och maskinerna slutade fungera. Kaptenen kunde då inte styra fartyget som kom ur kurs och gick på grund.

– Vi har inte varit med om det innan. Jag kan inte spekulera i orsaken, men det är självklart att vi kommer utreda detta, säger Johan Källsson, som är vice vd för Thunbolagen som äger fartyget Nossan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".