Nossan blockerar farleden i Göta Älv

3:07 min

Farleden mellan Trollhättan och Vänersborg är avstängd på grund av fartyget Nossan, som i går gick på grund vid Stallbackabron.

Fartyget Nossan, som gick på grund i Göta älv i går, har ett stort hål på ena sidan. Det kunde dykare konstatera i går kväll.

Fartyget står stabilt på botten och ligger förtöjd vid Stallbackabron. Räddningstjänsten kunde avsluta sin insats vid midnatt. Under natten har sedan Kustbevakningen funnits på plats för att övervaka fartyget.

Kustbevakningens dykare kontrollerade båtens skador i går kväll, och såg ett fyra kvadratmeter stort hål på babord sida av båten.

I dag kan det bli aktuellt att bärga fartyget från platsen, säger räddningstjänstens inre befäl Johan Ytterberg.

Kustbevakningen har beredskap och ska finnas tillhands när fartyget ska flyttas, men det är rederiet själva som tillsammans med sitt försäkringsbolag ansvarar för själva bärgningen.

Först befarade man att fartyget skulle börja läcka olja och räddningstjänsten var beredd med länsar, men det har inte behövts.

Johan Källsson, vice vd på Thunbolagen som äger Nossan, säger att det pågår diskussioner om hur man ska täta hålet i fartygets skrov. Han tror att man kan komma igång med arbetet runt lunchtid. Hålet kommer tätas med två plåtar, två gånger sex meter, som är på väg från Falkenberg och de kommer anlända under torsdagseftermiddagen eller kvällen.

När hålet är tätat är planen att pumpa ur vattnet för att få Nossan flytande och sedan bogsera henne till kaj, säger Källsson. Men han tillägger att det troligtvis inte blir idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista