Uddevallas stadshus. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Uddevalla kommun struntade i upphandling och gynnade anhöriga

Gatu- och parkchef: Det är inte lämpligt i sig
2:14 min

P4 Väst kan i dag avslöja att tekniska kontoret i Uddevalla kommun köpt in varor och tjänster för närmare nio miljoner kronor – utan att göra lagenliga upphandlingar i flera fall de senaste åren. Och dessutom har man gynnat nära och kära när man köpt in varor och tjänster.

Slarvas det med upphandlingar där du jobbar? Tipsa oss via krypterade Radioleaks eller mejla p4vast@sverigesradio.se.

P4 Västs granskning visar att det finns flera exempel där Uddevalla kommun struntat i att göra upphandlingar när man köpt in saker.

En gräsklippare har hyrts in sedan slutet av 2008 och har sedan dess kostat över 2,4 miljoner kronor. För samma summa hade man kunnat köpa och äga fyra gräsklippare. 

– Jag anser att vi borde upphandlat och köpt in en sådan maskin. Det är inte lyckat att hyra under så pass lång tid, säger gatu- och parkchefen Martin Hollertz.

Martin Hollertz säger att efter att P4 Väst började sin granskning har man nu sagt upp gräsklipparavtalet.

Och det finns flera exempel på hur en enhetschef handlat och köpt utan upphandling. Bland annat har det hyrts in mankraft och maskiner för snöröjning till en kostnad av 4,5 miljon kronor sedan 2012.

Men inte heller där har det gjorts någon lagenlig upphandling bekräftar Martin Hollertz.

– Inte vad jag har kunnat hitta och det betyder att det även där är gjort en felaktig upphandling.

Enhetschefen har också utan upphandling köpt in och betalat för varor och tjänster från ett bolag där enhetschefens äkta hälft arbetat och skrivit under avtalet. Något som gatu- och parkchefen Martin Hollertz känt till sedan 2011.

– Ja vi bor ju i en liten stad så det är ju inte omöjligt att man har sådana affärskontakter. Men det är ju inte lämpligt kan jag tycka.

När han insåg det felaktiga i detta vidtog han åtgärden att själv underteckna dessa avtal.

Sedan 2012 och fram till första kvartalet i år har samma enhetschef – utan upphandling – gynnat ytterligare en anhörig genom att köpa in bland annat skogsgallring av den anhöriges firma – för totalt 1,6 miljoner kronor.

– Ja, jag kan inte säga annat än att jag inte tycker att det är lämpligt i sig. Det ska skötas enligt upphandlingslagstiftningen, men det har funnits brister i organisationen som kan fungera som förklaring i alla fall till att det har blivit så här, säger Martin Hollertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".