Fiskebåtar. Foto: Lars R Jansson/TT.
Foto: Lars R Jansson/TT.

Bohusfiskaren kan dömas för att ha dumpat småräka

Janne Jansson: De flesta gör detta
7:15 min

Janne Jansson från Grebbestad kan bli den förste i Sverige att dömas för brott mot fiskerilagen efter att ha dumpat småräkor till havs.

Det var i somras som Janne Jansson på räktrålaren Vikingö från Grebbestad misstänkte att han blivit filmad av en helikopter från Kustbevakningen när han kastade tillbaka lus, den allra minsta räkan.

Tidigare i veckan gick Havs- och Vattenmyndigheten (Hav) ut med att man för första gången kan påvisa att någon har brutit mot utkastförbudet. Något som man länge misstänkt förekommer i stor skala.

Nu har man anmält händelsen till åklagarmyndigheten. Skulle det bli en fällande dom tror Sara Grahn på HaV att straffet blir dagsböter.

Internationella havsforskningsrådet uppskattar att utkastet av räka i svenskt fiske under 2012 och 2013 motsvarade 31, respektive 18 procent av den totala svenska kvantiteten som tagits i land.

Janne Jansson vet att han inte är ensam om att dumpa småräkor till havs.

– Jag tror att 90 procent av de svenska räkbåtarna gör så. Jag vet ingen som tar dem i land, säger Janne Jansson.

Han tycker att reglerna ligger långt från fiskarnas verklighet. Men Sara Grahn håller inte med.

– Jag tycker att man bör följa det regelverk som finns och det bör man också känna till, säger Sara Grahn på Havs- och vattenmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".