18-åriga Regina från Skövde fastnade i ett spice-missbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Regina vårdas på behandlingshem för sitt spicemissbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Spice var nära att kosta 18-åriga Regina livet

"Efter ett bloss svimmade jag av och spydde, jag kunde ju dött"
9:52 min

På ett behandlingshem utanför Vänersborg kämpar 18-åriga Regina med att ta sig från botten och uppåt. De första spiceblossen hjälpte henne att döva sin ångest, men snart satt hon fast i klorna på drogen som höll på att förstöra hennes liv.

– Speciellt spice gör att man blir helt känslokall, man blev en elak person mot sig själv och andra, berättar Regina.

Det första spiceblosset tog Regina när hon var 16. Sedan följde två kaotiska år innan hon drog blosset som förhoppningsvis var det sista.

Regina vill varna andra för drogen spice, en drog som närapå kostade henne livet.

– Jag hade druckit alkohol och då tog jag ett bloss och svimmade av. Sedan minns jag inget mer.

Kompisarna berättade sedan att hon legat på en soffa och spytt i en påse.

– Jag kunde ju dött fast jag gjorde ju inte det som tur var.

Regina berättar om fler händelser där ungdomar plötsligt tuppat av och där kompisar legat i djup sömn samtidigt som de kräkts.

I dag vårdas Regina på ett behandlingshem för unga tjejer. Här ska hon vara i sammanlagt ett år.

Hon är omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. För några veckor sedan firade hon sin 18-årsdag och nu försöker hon lägga allt fokus på en framtid utan droger.

– Jag var jätteemot droger från början och tyckte det var det värsta som kunde hända men sedan började jag testa.

Reginas tonårstid har kantats av ångest, struliga familjeförhållanden och en tuff skolgång. Den hjälp som samhället erbjöd nådde inte fram till Regina utan hon hittade sitt eget sätt, det blev drogen spice.

-- Man blev helt fylld av glädje och jag som var deprimerad tyckte det var underbart för jag skrattade inte annars. Vi var ett gäng som rökte tillsammans, det blev en gemenskap och man hörde till något.

Jakten på den där första känslan hon upplevde gjorde att hon snabbt var fast i ett missbruk. Regina och hennes kompisar köpte först färdigblandad spice, bland annat av en 21-årige Skövdebo som just nu sitter häktad misstänkt för en rad narkotikabrott. 

– Efter ett tag gjorde vi eget spice för att sälja till andra och tjäna pengar på det, men det slutade mest med att man rökte upp allt själv.

Hur ofta rökte du spice när det var som värst?

-- Varje dag, hela tiden. Så fort effekten släppte så började man röka igen och om det var bra spice så kunde effekten sitta i i 40 minuter, var det dåligt så varade det kanske 20 minuter.

Drogen är lätt att komma över för ungdomarna, den är bara några knapptryck bort och beställs via internet. Regina beskriver också hur lätt det är att hitta personer som säljer.

Spice är betydligt billigare än hasch och vissa varianter av spice ger inte heller utslag i urinen om man tas av polisen för kontroll. Men drogen har visat sig vara livsfarlig. Förutom dödsfall rapporteras om njurskador och skador på inre organ, hjärtklappning, starka svettningar och psykoser.

Nu har Regina varit drogfri i fyra månader. Hon har kommit i från miljön och kompisarna runt Skövde och har börjat fundera på framtiden.

– Nu tänker jag att, fan det kunde gått mycket värre men då tänkte jag inte alls så.

Reginas dröm är att åka till USA som au pair.

– Men innan det ska jag få en egen lägenhet och jag vill skaffa hund så man inte bor ensam, det är vad jag vill nu i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".