Maria Blomgren. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Maria Blomgren tror att en konferens kan göra stor skillnad. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio.

Hon sprider kunskap om barn som begår sexuella övergrepp

"De här frågorna ska man inte sitta själv med ute i verksamheten"
1:34 min

För varje gång Barnahuset och samordnaren Maria Blomgren har hållit konferens på temat utsatta barn så har anmälningar ökat.

Runt en halv procent av Sveriges barn utsätter andra barn för sexuella övergrepp – och 90 procent av dem som utsätter är pojkar.

I dag ville man sätta fokus på pojkars roll och utsatthet, därför samlades runt 400 personer som jobbar med barn på Högskolan Väst.

Maria Blomgren jobbar som samordnare på Barnahuset i Trollhättan. Hon tror att även om sexuella övergrepp mellan barn är en känslig och svår fråga så kan en konferensdag ha stor betydelse för de som jobbar med barn.

– Vi tror att det kan göra stor skillnad för medvetenheten och att man vet var man ska vända sig. För den här typen av frågor ska man inte sitta ensam med ute i verksamheten. Man behöver stöd.

Maria Blomgren har haft föreläsningar om detta i flera år och efter varje gång så har antalet anmälningar de får in ökat.

På senare år har man allt mer fått upp ögonen för de barn som utsätter andra barn för övergrepp. Och den gamla förklaringsmodellen som går ut på att barn som utsätter andra själv har blivit utsatta, det stämmer i 90 procent av fallen när det gäller tjejer.

Men bland pojkar som utsätter andra har bara runt 30 procent själva blivit utsatta.

Maria Blomgren tror att den lättillgänglig porr och sex på tv har stor inverkan på barns beteende. Det kan vara svårt att förstå sig på det som händer på skärmen, det kan leda till att barn testar det i olika lekar som i värsta fall kan övergå i övergrepp.

Dagens föreläsning riktar sig till folk som jobbar professionellt med barn. Men Maria Blomgren menar att föräldrar också kan spela en viktig roll för att förhindra eller uppmärksamma eventuella övergrepp.

– Ibland skulle det vara bra om man vågade fråga kring detta med sexualitet – vad får man göra med varandra. Men också att man pratar med barnen om att: din kropp är din och du bestämmer över den. Är det någon som vill röra den på ett sätt som du inte vill så ska du säga nej eller gå till en vuxen och berätta.

– Det är viktigt att ha den öppna kommunikationen, säger Maria Blomgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".